NEKOLIKO PROMAŠAJA

Penzionisani general američke vojske i bivši šef CIA-e David Petraeus smatra da je ruska vojska napravila tri velike greške tokom invazije na Ukrajinu.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Petraeus je rekao da je ruska vojska pokazala neke slabosti tokom posljednjih mjeseci rata.

"Rusi su potpuno podcijenili ukrajinske snage i precijenili svoje. Nisu uspjeli nametnuti svoju ideju vođenja rata i pripremiti snage za izvođenje tog pohoda. Osim toga, nisu imali moderne telekomunikacijske sisteme", kazao je general Petraeus.

Petraeus, koji je prethodno bio direktor CIA-e i komandanat koalicijskih snaga u Iraku, rekao je da Rusi nisu dovoljno obučili svoje trupe.

"Osim toga, nisu obučavali svoje trupe, uvijek smo znali da im nedostaju profesionalni podoficiri koji su okosnica naših snaga na Zapadu. Bilo je puno grešaka koje su sami otkrili, neke su očekivane, druge neočekivane", dodao je Petraeus.

Penzionisani general primijetio je da su ruski telekomunikacijski sistemi "jednokanalni" i "nešifrirani", što Ukrajincima i njihovim saveznicima olakšava praćenje.

"Oni su također visoke frekvencije, svako ih može uhvatiti policijskim skenerom, za razliku od našeg sistema koji koristi frekvencijsku modulaciju. Činjenica da ti sistemi nisu šifrirani je zaista bizarna s obzirom na to koliko su uložili u modernizaciju svoje vojske", ustanovio je Petraeus.

U jednom od dokumenata američkih obavještajnih službi koji su procurili prošlog mjeseca, dužnosnici su tvrdili da je Moskva pretrpila između 189.500 i 223.000 žrtava u Ukrajini.

Prošle sedmice američki Institut za proučavanje rata potvrdio da Rusija vjerojatno neće moći izdržati više ofanziva u isto vrijeme.

Očekuje se da će Ukrajina sljedećih mjeseci pokrenuti protuofanzivu kako bi vratila teritorij pod ruskom okupacijom.

Petraeus vjeruje da će ukrajinska protuofanziva vjerojatno osujetiti ruske napore da pojača ili opskrbi Krim preko jugoistočne Ukrajine.