PRVE INFORMACIJE

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu potvrdio je da su u večerašnjim zemljotresima u Hatayu poginule najmanje tri osobe, dok je 213 povrijeđeno.

Ministar Soylu, koji je došao u grad nakon zemljotresa, čiji je epicentar bio distrikt Defne, dao je izjave u Pokrajinskom koordinacionom centru Hatay AFAD.

Navodeći da su svi timovi pretražili područje nakon potresa koji se dogodio u 20:04 sati, Soylu je rekao:

"Obaviješteni smo da su tri naša građanina izgubila život nakon ovog samostalnog zemljotresa, jedan u Antakyi, jedan u Defneu i jedan u Samandagu. Do sada je 213 naših građana upućeno u bolnice", saopćio je Soylu i dodao:

"Pod ruševinama se izvode akcije traganja i spašavanja. Pod jednom ruševinom imamo tri građanina, u drugoj dva i u drugoj jednog građanina. Do sada su pristigle 42 prijave o zarobljenim građanima ispod ruševina", rekao je.

Soylu je upozorio na porast vodostaja u moru i opasnost od mogućih cunamija. Stoga, preporuka građanima je da se drže što dalje od obale.

Zemljotres jačine 6,4 stepeni po Richterovoj skali dogodio se u okrugu Defne u Hatayu, nakon čega je uslijedio naknadni potres jačine 5,8 stepeni u okrugu Samandag. Potres je bio je na dubini od 16,7 kilometara, prenosi portal Aksam.

Baš u vrijeme večerašnjeg zemljotresa jedna ekipa spasilaca iz Bosne i Hercegovine se u trenutku nove katastrofe zadesila u Hatayu. Dok se većina spasilačkih timova iz BiH vratila u zemlju, spasilačka služba Wolf je ostala u Hatayu.

Načelnik službe Nenad Ikonić je za Klix.ba kazao da je većina oštećenih zgrada srušena u večerašnjem zemljotresu, koji je također bio razoran.

Kako je objavila turska agencija za upravljanje katastrofama i hitnim situacijama (AFAD), među stanovništvom je zavladala panika koji se nakon prvog zemljotresa šestog februara gotovo svakodnevno suočavaju sa podrhtavanjem tla.