Broj poginulih u dva razorna potresa koja su jučer pogodila južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju porastao je na više od 5000, a deseci hiljada su ozlijeđeni. Potresi su za sobom ostavili na tisuće onih koji su ostali bez krova nad glavom jer su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.

I dalje traje ogromna akcija spašavanja. Hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima. Tokom jutra su Tursku pogodila dva nova jaka potresa – prvi je bio magnitude 5.6 po Richteru, a drugi koji se dogodio oko 8.50 sati 5.7 po Richteru.

Prvi potres magnitude 7.8 dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice. Uslijedili su desetci slabijih potresa, a prijepodne, također na jugoistoku Turske, dogodio se još jedan, magnitude 7.5.

BROJ ŽRTAVA POTRESA MOGAO BI DOSEGNUTI 20.000
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da bi sljedećih dana broj žrtava potresa u Siriji i Turskoj mogao dosegnuti 20.000.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da je WHO posebno zabrinut za područja Turske i Sirije iz kojih nisu izašle nikakve informacije nakon velikog potresa koji je ubio hiljade ljudi.

“Posebno smo zabrinuti za područja za koja još nemamo informacije”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na sastanku izvršnog odbora WHO-a u Ženevi. “Mapiranje štete jedan je od načina da shvatimo na što trebamo usmjeriti pozornost.”

TURSKU JE OD JUČER POGODILO VIŠE OD 450 POTRESA
Prvi potres magnitude 7.8 dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice. Uslijedili su deseci slabijih potresa, a prijepodne, također na jugoistoku Turske, dogodio se još jedan, magnitude 7.5.



Prema podacima EMSC-a tijekom jučerašnjeg dana i jutros na području Turske i Sirije je zabilježeno više od 450 potresa. 31 je bio magnitude veće od 5 po Richteru, a 183 su bila jača od 4 po Richteru. Pet je imalo magnitudu 6 ili veću po Richteru.