Izbori u SAD

Ostalo je još da se 6. decembra ponove senatski izbori u Georgiji, čiji rezultat neće utjecati na to ko kontrolira Gornji dom Kongresa.

Pobjedom demokratske kandidatkinje Catherine Cortez Masto u saveznoj državi Nevada, Senat i u iduće dvije godine ostaje pod kontrolom demokrata, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Catherine Cortez Masto, aktuelna senatorka iz države Nevada, ostat će na toj poziciji i tokom narednih šest godina, objavili su američki mediji, označavajući je kao pobjednicu nad protukandidatom Republikanske stranke Adamom Laxaltom.

Iako je Laxalt od izborne noći uglavnom bio u prednosti, presudno je bilo brojanje glasova pristiglih putem pošte, koji su favorizirali demokrate, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Ovakav rezultat iz Nevade, uz pobjedu Marka Kellyja u Arizoni, omogućio je demokratama da dođu do 50 senatorskih mjesta.

Presudan glas ima Kamala Harris
Republikanci u ovom trenutku imaju 49 senatora.

“Ostalo je još da se, 6. prosinca, ponove senatski izbori u Georgiji, čiji rezultat neće utjecati na to tko kontrolira Senat, zato što republikanci moraju imati 51 mjesto, što je sada nemoguće”, pojasnio je Puljić.

Čak i ako republikanac Herschel Walker pobijedi aktuelnog senatora Raphaela Warnocka, odnos snaga u Senatu će biti 50-50, ali bi demokrate imale prednost pošto u slučajevima glasanja bez pobjednika, kada odluku donosi prosta većina, presudan glas ima potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, koja je članica Demokratske stranke.

“Izbori u Nevadi su još jednom potvrdili da kandidati koje je podržavao bivši predsjednik Donald Trump nisu postigli najavljivane rezultate, tako da se sada, unutar Republikanske stranke, postavlja pitanje treba li Trump ostati lider stranke, ili se treba okrenuti nekom tko nije radikalni desničar i koji će stranku voditi više prema političkom centru”, ističe Puljić.

“U Zastupničkom domu sve su karte otvorene. Trenutačno republikanci imaju 211, a demokrate 204 mjesta. Da jedna strana preuzme kontrolu potrebno je imati najmanje 218 zastupničkih mjesta”, dodaje.

Biden zadovoljan ishodom izbora

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je “nevjerovatno zadovoljan” ishodom američkih izbora nakon što su demokrate preuzele kontrolu nad Senatom, što je velika pobjeda za predsjednika, kojeg čekaju još dvije godine na dužnosti.

Obraćajući se novinarima u Kambodži, uoči samita u istočnoj Aziji, on je kazao da je ishod izbora odraz kvaliteta kandidata koje je njegova stranka istakla, prenosi Reuters.

“Sada smo fokusirani na Georgiju. Zadovoljni smo”, rekao je Biden novinarima.

“I nisam iznenađen ishodom. Nevjerovatno sam zadovoljan. I mislim da je to odraz kvaliteta naših kandidata”, dodao je američki predsjednik.