POTPREDSJEDNICA SAD

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris na sastanku s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem kazala je da Washington neće dozvoliti prisilno preseljenje Palestinaca niti bilo kakvo prekrajanje sadašnje granice Pojasa Gaze.

"Sjedinjene Američke Države ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili Zapadne obale, opsadu Gaze ili prekrajanje granica Gaze", rekla je Harris, prema saopćenju iz ureda potpredsjednice.

Izrael je saopćio da je njegova vojna kampanja u Gazi usmjerena na uništavanje Hamasa, militantne grupe odgovorne za napad 7. oktobra u kojem je poginulo više od 1.200 Izraelaca, a 240 je uzeto kao taoci, piše CNN.

Međutim, regionalni lideri poput jordanskog kralja Abdulaha II izrazili su zabrinutost da bi Izrael mogao iskoristiti sukob da zauzme dijelove Gaze ili protjera palestinske stanovnike.

Također je nejasno kakvu ulogu Izrael planira igrati nakon okončanja sukoba. Premijer Benjamin Netanyahu rekao je za CNN u novembru da će izraelska sigurnosna uloga u poslijeratnoj Gazi biti "prijekoran vojni okvir", ali nije objasnio šta to znači.

Tokom sastanka, Harris i Sisi razgovarali su o idejama za postkonfliktno planiranje u Gazi, uključujući napore u rekonstrukciji, sigurnosti i upravljanju.

"Harris je naglasila da ovi napori mogu biti uspješni samo ako se sprovode u kontekstu jasnog političkog horizonta za palestinski narod prema vlastitoj državi koju će voditi revitalizirana Palestinska uprava i ako imaju značajnu podršku međunarodne zajednice i zemljama regiona", navodi se u saopćenju.