TOPOVSKO MESO

Ukrajinski rat ulazi u novu brutalnu fazu te posljednja odluka predsjednika Rusije Vladimira Putina da granatira civilne ciljeve potvrđuje tu tezu.

Ruskim agresorima očajnički nedostaje vojnog kadra, pa je prije nekoliko sedmica započela i "djelimična" mobilizacija, no po svemu sudeći ne ide sve po planu.

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama prikazana su dva ruska zarobljenika koja opisuju svoj put od mobilizacije do zarobljavanja.

Prvi vojnik navodi kako je samo 11 dana prošlo od njegovog poziva u vojsku do njegovog zarobljavanja. Navodi također da su svega dva dana proveli u aktivnoj obuci, da su učili kako pružiti prvu pomoć, a potom da su vježbali gađanje.

Drugi zarobljenik koji je ranjen i potom spašen od strane ukrajinskih boraca ima slično iskustvo. Navodi da nije imao nikakvu posebnu obuku te da je samo jednom bio na strelištu gdje je vježbao pucanje.

Ovo nije prvo svjedočenje ovog tipa, mnogi su pozvani bez da ih se i obavijesti gdje idu, a i kada stignu na odredišta suočavaju se sa nedostatkom ili zastarjelom vojnom opremom, kao i uslovima koji više priliče 19. stoljeću a ne 2022. godini.