Isplaniran napad

Američki obavještajci tvrde da su bombaški napad u Moskvi koji je usmrtio Darju Duginu, kćerku viđenog ruskog desničarskog ideologa Aleksandra Dugina, odobrili elementi unutar vlade Ukrajine, javio je CNN 5. oktobra, pozivajući se na upućene obavještajne izvore.

Prema tim izvorima, Sjedinjene Države nisu bile unaprijed obaviještene o planu za ubistvo i još je nejasno za koga američki obavještajci vjeruju da je odobrio izvršenje.

Nije jasno da li obavještajna zajednica SAD-a vjeruje da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski bio svjestan postojanja plana likvidacije ili ga je odobrio.

Međutim, nalazi obavještajaca, o kojima je prvi izvijestio list New York Times, čini se da podržavaju elemente nalaza ruskih vlasti da je bombaški napad bio "ranije isplaniran".

Rusija je optužila ukrajinske državljane da su odgovorni za napad, što je Kijev odlučno demantovao.

Za sada nema reagovanja ukrajinskih zvaničnika na pitanja koja im je postavio CNN.

Američke obavještajne službe i State Department odbili su dati komentar, prenosi RSE.

Darja Dugina, koja je poput svog oca Aleksandra Dugina, istaknutog ruskog ultranacionaliste, bila pristalica onoga što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, ubijena je u eksploziji automobila bombe u blizini Moskve 20. augusta.

Radio Slobodna Evropa