Višegodišnji proces

Evropska unija je dodelila je u četvrtak, 23. juna, Ukrajini i Moldaviji status kandidat za članstvo u ovoj organizaciji

Time je pokrenut potencijalno višegodišnji proces koji bi mogao da udalji ratom zahvaćenu Ukrajinu od uticaja Rusije i da je čvršće poveže sa Zapadom.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) je ovo nazvao "istorijskim trenutkom".

"Današnji dan označava ključni korak na vašem putu ka EU...Naša budućnost je zajednička," naveo je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u četvrtak da je uverena da će Ukrajina i Moldavija krenuti što je brže moguće u sprovođenje neophodnih reformi.

"Ne može biti boljeg znaka nade za građane Ukrajine, Moldavije i Gruzije u ovim teškim vremenima," rekla je ona novinarima na marginama samita EU u Briselu nakon što su obe zemlje dobile status kandidata za članstvo u EU, dodajući da još uvek treba da urade domaći zadatak.

"Duboko sam uverena da naša odluka koju smo danas doneli jača sve nas. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju pred ruskom agresijom," rekla je ona.

"I to jača Evropsku uniju jer još jednom pokazuje svetu da je Evropska unija ujedinjena i jaka u suočavanju sa spoljnim pretnjama," dodala je fon der Lajen.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku o dodeljivanju statusa kandidata Ukrajine za članstvo u EU kao „istorijsku“.

"Iskreno pozdravljam odluku lidera EU na #EUCO da Ukrajini daju status kandidata," naveo je on na Tviteru.

"To je jedinstven i istorijski trenutak u odnosima Ukrajine i EU," dodao je ukrajinski predsednik.

Status kandidata za članstvo u Evropsku uniju koji je dodeljen Ukrajini i Moldaviji je "veoma snažan signal Rusiji", izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron. Makron, čija zemlja predsedava Savetom EU, pozdravio je "politički gest jake i ujedinjene Evrope".

Ukrajina je podnela zahtev za članstvo u EU manje od nedelju dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na nju 24. februara.

Odluka lidera 27-članog bloka da Ukrajini daju status kandidata u četvrtak je bila neuobičajeno brza za EU. Ali rat i zahtev Ukrajine za skraćenom procedurom ubrzali su postupak.

Ukrajina će morati da obuzda korupciju u institucijama i sprovede druge reforme.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je čestitao dodeljivanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Moldavija 'započinje put ka EU'

EU je takođe dala status kandidata Moldaviji, koja se graniči sa Ukrajinom.

Na tom putu, Moldavija će morati da sprovede reforme u oblastima kao što su borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, jačanje ljudskih prava i vladavine prava.

Od sticanja nezavisnosti 1991. godine, Moldavija je opterećena raširenom korupcijom i uticajem moćnih oligarha. Često se smatra da je zaglavljena u limbu između proruskih snaga i onih, poput prozapadne predsednice Maje Sandu.

"Započinjemo put ka EU, koji će Moldavcima doneti više prosperiteta, više mogućnosti i više reda u njihovoj zemlji," napisala je Sandu na internetu nakon odluke EU.

"Pred nama je težak put, koji će zahtevati mnogo rada i truda — i kojim smo spremni da hodamo, zajedno, kako bismo obezbedili bolju budućnost za građane," dodala je ona. "Moldavija ima budućnost u Evropskoj uniji," istakla je predsednica ove zemlje.

U članku ove nedelje u različitim medijima, Sandu je opisala Moldaviju, najsiromašniju evropsku zemlju sa oko 2,6 miliona stanovnika, kao "evropsku zemlju uhvaćenu u zamku geopolitičkih obračuna".

"Nemilosrdni i besmisleni rat protiv Ukrajine nas podseća da mir i sloboda više nisu datost," napisala je Sandu, dodajući da nastojanja Moldavije da se pridruži EU potiče iz "snažne želje da ostane deo slobodnog sveta".

U aprilu su tenzije u zemlji porasle nakon niza eksplozija u Pridnjestrovlju — separatističkom regionu Moldavije koju podržava Rusija, gde Rusija ima oko 1.500 vojnika — i izazvale strah da bi mogla da bude uvučena u rat.

Pridnjestrovlje ima oko 470.000 stanovnika i pod kontrolom je separatističkih vlasti od građanskog rata 1992. godine.

Ulazak u EU ne bi ponudio Moldaviji, koja je ustavno neutralna, nikakve bezbednosne garancije poput članstva u NATO-u.

Evropska Komisija je saopštila da će pratiti napredak Moldavije u ispunjavanju postavljenih kriterijuma i izaći sa „detaljnom procenom“ do kraja 2022.

EU je najveći trgovinski partner Moldavije i najveći investitor. U 2020. oko dve trećine izvoza Moldavije otišlo je u EU, a više od polovine njene ukupne trgovine je bilo sa evropskim blokom.

EU priznala Gruziju kao 'perspektivnu članicu'

Gruzija, koja je takođe podnela zahtev za članstvo u EU ranije ove godine, priznata je kao "perspektivna" članica, naveo je Mišel na Tviteru.

EU je "spremna da dodeli status kandidata čim se ispune postavljeni prioriteti", rekao je Mišel.

"Čestitam gruzijskom narodu. Istorijski trenutak u odnosima EU i Gruzije: budućnost Gruzije leži u EU," dodao je predsednik Evropskog saveta.

Sticanje članstva moglo bi potrajati godinama ili čak decenijama. Zemlje moraju ispuniti niz detaljnih ekonomskih i političkih uslova, uključujući posvećenost vladavini prava i drugim demokratskim principima.