RUSI IH OSUDILI

Ured UN-a za ljudska prava, osudio je izricanje presude trojici stranih vojnika u Ukrajini koju je donio sud samoproglašene Narodne republike Donjeck.

Trojica muškaraca, Aiden Aslin i Shaun Pinner iz Velike Britanije te Saaudun Brahim iz Maroka, koji su se pridružili ukrajinskoj vojsci, zarobljeni su tokom borbi u južnoj luci grada Mariupolja.

"UN-ov ured za ljudska prava zabrinut je zbog odluke tzv. Vrhovnog suda samoproglašene Narodne republike Donjeck koji je osudio trojicu vojnika na smrt. Prema informacijama koje smo dobili od Vrhovne komande Ukrajine, oni su bili dio ukrajinskih oružanih snaga, što znači da ne smiju biti tretirani kao strani plaćenika", kazala je Michelle Bachelet šefica OHCHR-a.

Na redovnom brifingu u New Yorku glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da se ta organizacija uvijek protivila smrtnoj kazni pod bilo kojim okolnostima.

"Pozivamo da se zatočenim borcima pruži međunarodna zaštita i da se prema njima postupa u skladu sa Ženevskom konvencijom", dodao je.

Podsjećamo da je prije dva dana sud u Donjecku, regiji koja je pod kontrolom ruske vojske, osudio trojicu stranih boraca na smrt zbog "terorističkih aktivnosti".

Sud je vojnike osudio kao "jer su njihovi postupci uzrokovali smrti i povrede civila, kao i uništavanje infrastrukture Donjecka".

Ruska državna novinska agencija TASS izvijestila je da su se vojnici izjasnili krivima za sve optužbe koje su im se stavile na teret , a za koje je predviđena smrtna kazna koju će izvršiti streljački vod. Njihov advokat će se žaliti na presudu što će odložiti izvršenje kazne.

Odredbe Ženevske konvencije daju borcima imunitet od krivične odgovornosti za zakonite vojne akcije.