Oštetio ih za 1,24 miliona eura

Sud u Salcburgu osudio je građanina Kosova na 18 mjeseci zatvora zbog prevare koje je počinio dok je u Prištini radio u Kol centru i u sajber prevari oštetio za 1,24 miliona eura 39 klijenata iz Austrije, prenosi Ekonomija onlajn.

Računajući klijente iz Njemačke i Švicarske vrijednost nanete štete iznosi 2,4 miliona eura.

"Optuženi je radio u Kol centru u Prištini. Ovi pozivni centri, koji su još registrovani u Pragu i Sofiji, formirali su lažnu platformu za onlajn trgovinu poznatu kao „Option888“. Optuženi je vješto izgradio dobre odnose sa investitorima. Imao je zadatak da ubedi klijente da ulože što više novca“, navodi se u optužnici Tužilaštva.

Navodi se da je ova kriminalna mreža prevarila i oštetila kupce, uglavnom u zapadnoj Evropi, za oko 250 miliona eira.

"Muškarac sa Kosova uhapšen je oktobra 2021. godine. Pod pseudonimom Sebastijan Moreli, predstavljao se kao agent i namamio je mnoge investitore koji koji su se registrovali na lažnoj platformi za trgovanje da tamo ulože sredstva. Ova organizacija imala je sofisticirani softver koji je ostavljao utisak da se istinski trguje uloženim sredstvima", navodi se u izveštaju Tužilaštva.

Preko softvera, uloženi novac brzo je prebačen na različite račune koji pripadaju članovima grupe, a vođama grupe se sudi u Salcburgu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online