ZANIMLJIVI REZULTATI

Mnogi povezuju prevaru s oblikom izdaje, a većina prevarenih osjeća se zbunjeno zbog razloga koji je to uzrokovao. Srećom, istraživači su uspjeli identificirati neke elemente psihologije iza varalica i zašto oni rade to što rade.

Istraživanje je čak uspjelo istaknuti ključne obrasce koji mogu dovesti do afera i nevjernih radnji na prvom mjestu. Prema studiji koju je objavila Psychological Science, otkriveno je da postoji nekoliko obrazaca koji se stalno pojavljuju kada se radi o ljudima koji varaju dok su u vezi.

Studija iz 2022. godine imala je za cilj da ispita dinamiku lične dobrobiti i dobrobiti u odnosima oko svega što ima veze s varanjem.

Univerzitet Tilburg analizirao je grupu od otprilike 1.000 odraslih iz Njemačke tokom prosječnih osam godina kako bi uočio kako su određeni životni događaji utjecali na njihove romantične veze, a studija pod nazivom "Otuđeni i nesretni?" dala je neke intrigantne odgovore.

Autori počinju: "Uglavnom se vjeruje da nevjera ima štetne posljedice po ličnu dobrobit i dobrobit odnosa".

Studija je nastojala otkriti da li je prevara direktan uzrok problema u vezi ili je samo odgovor na problem koji je već prisutan u vezi. Možda ne iznenađuje što su istraživači otkrili da nevjerni partneri mogu doživjeti "niže psihičko blagostanje" s osjećajem krivice, stresom zbog prikrivanja izdaje i iskrivljenom slikom vlastitog morala.

Ipak, možda je neočekivani obrazac koji su naučnici otkrili činjenica da je nevjera posljedica, a ne uzrok problema u vezi.

"Pokazujući da blagostanje počinje opadati prije nego što se dogodi nevjera, ova studija pruža diferenciran pogled na vremensku dinamiku nevjere", navodi se u studiji.

Utvrđeno je da prevara može biti način na koji partner može mjeriti da li je njihov odnos uopće bio nezadovoljavajući. Istraživači su priznali da je ovo pitanje "predmet teorijske debate već decenijama".

Još jedna zanimljiva informacija otkrivena u sklopu studije bila je činjenica kada su se glavni životni događaji odigrali unutar veze – obje strane su prijavile više sukoba i manje zadovoljstva prije tog događaja. Podaci su također otkrili da su gotovo svi pokazatelji dobrobiti u vezi na kraju opali prije afere.