Na Crvenom trgu u Moskvi danas je odražana velika vojna parada povodom 77. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom te proslave Dana pobjede nad fašizmom.

Iako se ovakav događaj u Ruskoj Federaciji održava svake godine, ovogodišnja ceremonija bila je u fokusu svjetske javnosti prije svega zbog odnosa između Zapada i Rusije kao i rata u Ukrajini.
Defile na današnjoj paradi započeo je maršom Počasne garde čiji su pripadnici nosili zastavu Rusije te tzv. zastavu pobjede koju su u Berlinu podigli sovjetski vojnici 1945. godine.

Vojnike je tradicionalno na početku pozdravio ministar odbrane Sergej Šojgu, a nakon uvodnog dijela prisutnima se obratio i Vladimir Putin koji se osvrnuo na uspjehe sovjetske vojske u Drugom svjetskom ratu, te ih je uporedio s aktivnostima koje ruska vojska vrši danas na području Ukrajine.

"Bez obzira na nesuglasice, Rusija je uvjek nastupala za sistem nedjeljive sigurnosti koja je prijeko potrebna svim sudionicima međunarodne zajednice. Sada smo se trudili da nađemo kompromis, ali uzalud. NATO nije htio čuti naše interese jer su imali sasvim druge planove i to sada vidimo. Otvoreno su se pripremali za krvničku operaciju na Donbasu, na Krimu su govorili o stvaranju nuklearnog oružja te se stvarala egzistencijalna prijetnja našim granicama. Sve je govorilo o tome da je sukob s neonacistima i banderovcima neizbježan", poručio je ruski predsjednik.

Nakon Putinovog govora, uslijedio je nastavak ceremonije te su Crvenim trgom u Moskvi prodefilovale brojne jedinice ruske vojske.

Učešće na ovogodišnjoj paradi uzelo je 11.000 vojnika iz svih dijelova i vojnih okruga Ruske Federacije, a tokom defilea predstavljeni su i oklopna vozila Taifun, raketni sistemi Iskander, višecjevni raketni sistemi Tornado-G, kao i raketni sistemi zemlja - zrak Tor-M2, Buk-M3, S-400 te interkontinentalna balistička raketa Yars.

Iako se, kao i svake godine, očekivalo kako će se na Paradi pobjede prikazati borbeni avioni, helikopteri te "zloglasni" avion "Sudnji dan", ove godine iz Kremlja je saopćeno kako se ovaj dio ceremonije morao otkazati zbog vremenskih neprilika.

Završni dio Ceremonije održan je na drugoj strani Kremlja gdje je predsjednik Rusije zajedno s ministrom odbrane položio cvijeće na Grob Neznanog vojnika čime je i završena ovogodišnja Parada pobjede u Moskvi.