POSTOJI ŠANSA

Glavni ukrajinski pregovarač i savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak izjavio je kako bi se sastanak Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog mogao organizovati u narednih nekoliko sedmica te da će organizaciju ovog susreta diktirati tempo potpisivanja mirovnog sporazuma.

Naime, Podoljak se i danas osvrnuo na nastavak pregovora između Ukrajine i Ruske Federacije koji se sada održavaju u online formatu te je pojasnio kako bi se određeni dokumenti mogli potpisati već u narednih sedam do deset dana.

"U ovom trenutku ruska i ukrajinska delegacija se drže svojih pozicija. Dogovor o spornim tačkama može potrajati od nekoliko dana do jedne i po sedmice. Za to vrijeme, trebali bi se približiti sastavljanju mirovnog sporazuma", rekao je Podoljak.

Prema njegovim riječima, jedan od ključnih aspekata sporazuma tiče se povlačenja ruskih trupa s teritorije Ukrajine.

"Pregovori su proces velikih razmjera u kojem ne učestvuju samo Ukrajina i Rusija. Ne potpisujemo običan dokument već želimo konkretan mehanizam koji će garantovati našu sigurnost u budućnosti", ističe ukrajinski zvaničnik.

Nakon toga, osvrnuo se na mogući sastanak između Putina i Zelenskog.

"Sastanak Putina i Zelenskog mogao bi se održati nakon što definiramo sporazum. Moguće je da će se to dogoditi već u narednim sedmicama", zaključio je Podoljak.