Evo šta slijedi

Ruska vojska uništila je planove ukrajinskih vlasti koje su namjeravale da krenu u rat, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin navodeći da je vlastima u Kijevu različitim kanalima upućen prijedlog da povuku vojsku iz Donbasa, ali da oni to nisu htjeli.

On je dodao da su “zapadni pokrovitelji Ukrajine podsticali Kijev na krvoproliće, isporučujući oružje i šaljući plaćenike”.

Na savjetovanju o mjerama podrške regionima on je govorio o razlozima za pokretanje specijalne operacije u Ukrajini i naglasio da je Kijev sabotirao rješavanje krize mirnim putem.

– Operacija ide po planu. Taktika Ministarstva odbrane pokazala se kao potpuno opravdana. Čini se sve kako bi se izbjegle žrtve među civilima – rekao je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da pojava ruskih snaga na prilazima Kijevu nema nikakve veze sa namjerom da se okupira Ukrajina, prenosi Tanjug.

“Kraj ere dominacije Zapada”


Ruski predsednik izjavio je da Zapad „neće uspjeti“ u, kako je rekao, pokušaju da ostvari globalnu dominaciju i rasparča Rusiju.

– Ako Zapad misli da će se Rusija povući, on ne razumije Rusiju – rekao je on tokom 21. dana brutalnog i krvavog rata Rusije protiv Ukrajine, prenosi “Guardian”.

Prema Putinovim riječima, od sada će Zapad gubiti svoju „globalnu dominaciju“ i politički i ekonomski.

– Mit o zapadnoj državi blagostanja, o takozvanoj zlatnoj milijardi, se ruši. Štaviše, cijela planeta mora da plati cijenu za ambicije Zapada i njegove pokušaje da po svaku cijenu zadrži svoju nestajuću dominaciju – tvrdi Putin.

Putin je ukazao i da je, kako kaže, pronacistički režim u Ukrajini u bliskoj budućnosti mogao da dobije nuklearno oružje na čijoj meti bi bila Rusija.

– Želim da kažem krajnje otvoreno: iza licemernih razgovora i aktuelnih postupaka takozvanog kolektivnog Zapada stoje neprijateljski geopolitički ciljevi. Njima jednostavno ne treba snažna i suverena Rusija. Oni nam neće oprostiti naš nezavisan kurs ni to što štitimo naše nacionalne interese – rekao je Putin.

Putin je takođe tvrdio da je držanje Rusije pod kontrolom dugoročna politika Zapada i da su njegove ekonomske sankcije Rusiji „kratkovide“, preneo je Reuters. On je takođe rekao da je sukob bio samo izgovor za Zapad da uvede sankcije.

– Zapad se čak i ne trudi da sakrije činjenicu da je njegov cilj da ošteti cijelu rusku ekonomiju, svakog Rusa – rekao je on.

Ruski predsjednik je predvideo nestašicu hrane širom svijeta jer su zapadne sankcije Rusiji negativno uticale na cjelokupnu globalnu ekonomiju.

“Prijetnja po Rusiju”


Putin je tokom svog govora rekao da želja Ukrajine da napravi nuklearno oružje predstavlja ozbiljnu prijetnju po Rusiju.

– Od vlasti u Kijevu stigle su izjave o njihovoj namjeri da naprave nuklearno oružje i sredstva za njihovu isporuku. To je bila realna prijetnja – rekao je Putin na današnjem sastanku o ekonomiji.

On je dodao da bi u doglednoj budućnosti, uz stranu tehničku pomoć, režim u Kijevu mogao da dođe u posjed oružja za masovno uništenje i da bi meta bila Rusija.

– Mreža od nekoliko desetina laboratorija radila je u Ukrajini uz usmjeravanje i finansijsku podršku od Pentagona. Provođeni su vojni biološki programi, uključujući eksperimente sa uzorcima virusa korona, antraksa, kolere, afričke svinjske kuge i ostalih smrtonosnih bolesti – rekao je Putin.

On je dodao da ukrajinska strana sada pokušava da izbriše tragove tih tajnih programa, ali da postoji osnova za uvjerenje da se u neposrednoj blizini Rusije, u Ukrajini, stvaraju komponente biološkog oružja, prenosi Srna.

Putin je rekao da su “Ukrajina i njeni patroni iz SAD i NATO saveza” na teatralan i ciničan način odbacili upozorenja koja je Rusija ponavljala u vezi sa time da takav razvoj događaja predstavlja direktnu prijetnju bezbjednosti Rusije.