19. dan invazije

Devetnaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu, a danas bi trebali biti nastavljeni pregovori ove dvije zemlje.

Rusija je od Kine zatražila vojnu pomoć, uključujući dronove, kao i ekonomsku pomoć za invaziju na Ukrajinu, navodi CNN.

Međutim, Kina je negirala ove navode.

Jedan od dužnosnika nije detaljno objasnio odgovor Kine, ali je naznačio da su Kinezi odgovorili.

Na pitanje CNN-a o zahtjevu Rusije za vojnom pomoći, Liu Pengyu, glasnogovornik kineske ambasade u SAD-u, rekao je u izjavi: "Nikad nisam čuo za to."

Liu je izrazio zabrinutost zbog "situacije u Ukrajini" - nazvavši je "zaista uznemirujućom" - i rekao da Kina pruža i nastavit će pružati humanitarnu pomoć Ukrajini.

Liu je rekao: "Sada je visoki prioritet spriječiti eskalaciju napete situacije ili čak izlazak iz kontrole... Kina poziva na krajnju suzdržanost i sprečavanje velike humanitarne krize."

SAD je zaprijetio Kini da će snositi posljedice ukoliko pomognu Rusiji.

- Naša je trenutna procjena da Kina poštuje zahtjeve koji su postavljeni, ali bismo i dalje poticali svaku zemlju da mnogo razmišlja o tome na kojem mjestu želi - kakvu ulogu želi igrati - u historiji dok svi gledamo unzad – kazala je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

Zaprijetili su i Rusiji, kazavši da će "posljedice biti teške" ako bude napadnuta teritorija zemlje članice NATO-a.

Novi satelitski snimci pokazuju uništene objekte i veliku štetu u Mariupolju.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) poziva na hitno rješenje kako bi se spriječio najgori scenarij za civile zarobljene u južnom gradu Mariupolju, naveli su u saopćenju.

- Najgori scenarij čeka stotine hiljada civila zarobljenih između teških borbi u Mariupolju, osim ako strane hitno ne postignu konkretan humanitarni sporazum – saopćeno je iz ICRC-a.

ICRC je pozvao sve strane koje se bore u Mariupolju da se dogovore o prekidu vatre koji osigurava siguran prolaz za civile.

Mariupolj je i tokom proteklog dana cijeli dan bio granatiran i bombardiran, izjavila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Faktor/CNN