GRANATIRANJE KOD LAVOVA

Ukrajinski ministar Odbrane Oleksi Reznikov izjavio je da je Rusija jutros izvršila novi teroristički napad blizu granice Evropske unije i NATO-a.

"Rusija je napala Međunarodni centar za mir i sigurnost u blizini Lavova. Ovdje rade strani instruktori. Informacije o žrtvama se razjašnjavaju. Ovo je novi teroristički napad na mir i sigurnost blizu granice EU i NATO-a. Mora se poduzeti radnja da se ovo zaustavi. Zatvorite nebo", poručio je Reznikov.

Prema posljednjim podacima, najmanje 35 osoba je ubijeno, a 134 povrijeđeno u raketnom napadu na vojnu bazu za obuku u zapadnoj Ukrajini.

Na vojni poligon Javoriv je ispaljeno je 30 raketa, a baza se nalazi 10 kilometara od granice s Poljskom te je 60 kilometara udaljena od centra grada Lavova.

Baza pokriva područje od 390 kilometara kvadratnih te u njoj može biti smješteno 1.790 ljudi. Nije poznato koliko je osoba bilo u trenutku napada.

Baza se koristi za obuku ukrajinske vojske i njenih partnera u NATO-u. Korištena je i u okviru programa Partnerstvo za mir, a kojim sarađuju države koje jesu i koje nisu članice NATO-a. Početkom prošlog mjeseca ovdje su bili i instruktori američke vojske.

Lavov se nalazi na zapadu Ukrajine i ključan je humanitarni koridor tokom agresije Rusije na Ukrajinu, prenosi BBC.

Kako je javio čitatelj portala Klix.ba koji se trenutno nalazi u Lavovu, gradu od 700.000 stanovnika u kojem se nalaze brojni kulturno-historijski spomenici, u gradu je jutros mirno i nije bilo granatiranja.

Lavov je samo 80 kilometara udaljen od poljske granice i odredište mnogih Ukrajinaca koji bježe od ruskih snaga iz drugih dijelova zemlje. Ovaj historijski i živopisni grad poznat po svom kulturnom naslijeđu do sada je bio netaknut tokom rata.