Napad  na Ukrajinu

Na Federalnu sigurnosnu službu, jednu od nasljednica KGB-a, prebacuje se dio krivice zbog posrtanja trenutnog ruskog rata protiv Ukrajine, pojašnjava reporter ‘The Timesa’.

Na vrhuncu svoje moći, KGB je bio među najzastrašujućim obavještajnim službama u svijetu, kao oružje države koje je korišteno za promicanje interesa Sovjetskog saveza u zemlji i inozemstvu.

Međutim, čini se da je snaga ruske obavještajne službe koja ju je zamijenila znatno oslabila, navodi se u izvještaju britanskog lista The Times.

Reporter lista Tom Ball objašnjava da se na agenciju poznatu kao FSB, jednu od nasljednica KGB-a, prebacuje dio krivice zbog posrtanja trenutnog ruskog rata protiv Ukrajine.

Prema sigurnosnim stručnjacima, ruski predsjednik Vladimir Putin je bijesan zbog netačnih obavještajnih podataka koje je primio.

“Ova agencija nije dovoljno kompetentna”, kaže Andrej Soldatov, suosnivač i glavni urednik Agenture, istraživačke web-stranice koja prati ruske obavještajne službe više od 20 godina.

Napominje da “konačni izvještaji koje su dali o situaciji na terenu u Ukrajini prije invazije jednostavno nisu bili tačni, što je jedan od razloga zašto su stvari krenule tako loše po Rusiju”.

‘Samo ono što predsjednik želi čuti’

Što se tiče osnovnih odgovornosti Federalne sigurnosne službe (FSB), čiji je Putin bio direktor u periodu između 1998. i 1999. godine, Ball kaže da su se one svodile na unutrašnja pitanja, od borbe protiv terorizma do granične sigurnosti.

Međutim, tokom posljednjih godina proširile su se na praćenje zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Soldatov objašnjava da je ova agencija od 2014. godine potrošila mnogo vremena i sredstava u pokušaju da potakne nemire u zapadnoj Ukrajini među grupama krajnje desnice, koji su se na kraju pokazali kao uzaludni.

Njene procjene o podršci ruskom napadu među ukrajinskim narodom i koliko je zemlja spremna da se odupre također su bile “užasno pogrešne”.

Nije isključeno, prema Soldatovu, da agencija ispravno prikuplja obavještajne podatke, ali da ih oni koji ih dostavljaju Putinu mijenjaju, kako bi predsjednik čuo samo ono što želi.

Također ističe da oni koji rade u ovoj agenciji nisu iz visokoobrazovanog sloja, kao što je to slučaj u Velikoj Britaniji, naprimjer.

To su uglavnom uskogrudne osobe, napustili su škole i obrazovali se na FSB akademiji.

Često pristupaju ovoj agenciji jer su im očevi ili djedovi bili obavještajci, dobro su plaćeni i svaki ima svoj stan, kaže Soldatov.

Kao primjer njihovog nepromišljenog ponašanja, navodi da je jedan od oficira ove agencije, u sastavu 41. armije izvan Harkova, nazvao drugog oficira u Rusiji da ga obavijesti o smrti generala Vitalija Gerasimova.

‘Sada su sigurno u nezavidnom položaju’

Taj poziv su presreli Ukrajinci i objavile ukrajinske sigurnosne službe.

Reporter The Timesa ističe da je ruski agent, umjesto da koristi sigurni komunikacijski kanal ”Era” servisa, koji je pokrenut prošle godine uz mnogo pompe, komunicirao, kao i mnoge njegove kolege u ovoj agenciji, putem običnih SIM kartica.

Philip Ingram, stručnjak za sigurnost i bivši britanski obavještajac, rekao je da je ”FSB još uvijek relativno staromodna organizacija, koja pokušava provoditi špijunažu na staromodan način, odnosno na način na koji je to oduvijek radio”.

“Sada su sigurno u nezavidnom položaju, jer je Putin jako ljut zbog njihovog rada.”

To se može jasno vidjeti u Putinovom govoru tijela, načinu na koji gestikulira i terminologiji koju koristi.

Krivi ih za savjete koji su doveli do loših odluka u Ukrajini, kaže Ingram.