Potezi

Švicarska, omiljena destinacija ruskih oligarha, ostavila je po strani svoju tradiciju neutralnosti i najavila da će usvojiti sve sankcije koje je Europska unija već uvela Rusiji.

Nakon sastanka vlade u ponedjeljak, švicarski predsjednik Ignazio Cassis rekao je da će zemlja odmah zamrznuti imovinu ruskog predsjednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kao i svih 367 osoba koje je prošlog tjedna sankcionirala EU.

Navedeno je da je vijeće prilikom donošenja odluke uzelo u obzir neutralnost i mirovnu politiku Švajcarske i ponovo potvrdilo spremnost ove zemlje da aktivno doprinese rješenju sukoba.

"Ovo je reakcija Švajcarske na kršenja međunarodnog prava za koja su ti ljudi odgovorni", rekao je Cassis.

On je dodao da je Švajcarska ponovila solidarnost s Ukrajinom i njenim stanovništvom te će poslati osnovne potrepštine ljudima koji su pobjegli u Poljsku. Cassis je na otvaranju sjednice rekao da Švajcarska oštro osuđuje rusku invaziju protiv Ukrajine.

"Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog prava, a posebno zabrane upotrebe sile i kršenja teritorijalnog integriteta jedne države", rekao je Cassis.

On je istakao da vojna akcija Rusije "krši najosnovnije principe Povelje Ujedinjenih nacija" i dodao da nije bilo provokacija koje bi mogle opravdati postupke Rusije.

"Ponavljamo naš poziv Ruskoj Federaciji da odmah prekine ovu borbu, da se povuče iz Ukrajine i da poduzme mjere vojne deeskalacije", rekao je Cassis.