STANJE SVE TEŽE

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnom zapovjedništvu da stavi snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti "nakon agresivnih izjava zemalja NATO-a", javlja Reuters.

Naredba, koju je objavila novinska agencija TASS, donesena je na sastanku Putina, ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.

"Visoki dužnosnici vodećih zemalja NATO-a također dopuštaju agresivne izjave protiv naše zemlje, stoga naređujem ministru obrane i načelniku Glavnog štaba ruskih oružanih snaga da prebace snage za odvraćanje ruske vojske na poseban način rada borbene dužnosti", rekao je Putin.

Nije jasno šta podrazumijeva “poseban način borbene dužnosti", piše Guardian.

Putin je ranije upozorio strane zemlje da se ne miješaju u njegovu tekuću invaziju na Ukrajinu, rekavši da bi to moglo dovesti do "posljedica koje nikada nisu vidjeli".

Postavio je protuzračne projektile i druge napredne raketne sisteme u Bjelorusiji i rasporedio svoju flotu u Crno more u nastojanju da spriječi zapadnu intervenciju u Ukrajini.

Rusija je prije četiri dana počela veliku invaziju na Ukrajinu. Zapad je uveo moćne sankcije Rusiji, te je najavio pomoć Ukrajincima.

U međuvremenu, traju pregovori o održavanju mirovnih pregovora u koji bi, prema prijedlogu Rusije, trebali biti održani u Bjelorusiji.

Rusija tvrdi da je Kijev pristao na to. No, nema potvrde iz Kijeva da su pristali na pregovore u Bjelorusiji.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da želi pregovarati ali ne u Bjelorusiji.