Protist protiv mjera

Hiljade protivnika epidemioloških mjera uvedenih u borbi protiv pandemije COVID-19 utaborile su se u predgrađima Pariza u subotu rano ujutro nakon što su građani stigli u konvojima iz cijele Francuske, s namjerom da uđu u grad prkoseći zabrani vlasti koje su odlučne spriječiti bilo kakvu blokadu glavnog grada.

Gotovo 7200 policajaca i žandara "raspoređuje se u sljedeća tri dana kako bi proveli zabranu prolaska konvoja vozila", priopćila je pariška policija, piše Hina.

Didier Lallement ispred pariške policije rekao je da su otvorili privremeni deponij za vozila koji će, zajedno s desecima paukova koji će uklanjati automobile, "prekinuti svaku blokadu".

Policija je na Twitteru pokazala svoj arsenal protiv blokada, objavljujući fotografije mehanizacije za uklanjanje barikada, kao i vozila opremljenih dizalicama ili vodenim topovima.

Oklopna vozila policije također su raspoređena na ulicama glavnog grada prvi put od protesta Žutih prsluka krajem 2018. godine.

Premijer Jean Castex obećao je biti ustrajan u onemogućavanju blokade grada.

"Ako blokiraju promet ili ako pokušaju blokirati glavni grad, moramo biti vrlo čvrsti u pogledu toga", inzistirao je na televizijskom kanalu France 2 u petak.

Inspirirani kanadskim vozačima kamiona koji paraliziraju granični promet sa Sjedinjenim Američkim Državama, među građanima su antivakseri, ali i ljudi bijesni zbog brzog rasta cijena energije.

Stotine automobila, kampera i kombija iz Lillea, Strasbourga, Chateaubourga i drugih mjesta zaustavile su se u petak navečer pred vratima Pariza, no prema policijskom izvoru, nijedan konvoj nije ušao u glavni grad.