Porast broja zaraženih

Njemački ministar zdravlja, Karl Lauterbach očekuje porast broja zaraženih korona virusom oko Nove godine, i naveo je da će vjerovatno biti potrebna četvrta doza vakcine da bi se održao najbolji odgovor imunog sistema na COVID-19.

Njemački ministar zdravlja, Karl Lauterbah (Lauterbach) očekuje porast broja zaraženih korona virusom oko Nove godine, i naveo je da će vjerovatno biti potrebna četvrta doza vakcine da bi se održao najbolji odgovor imunog sistema na COVID-19.

Lauterbah je njemačkom javnom radio servisu WDR 2 rekao 23. decembra da ta Njemačka još nije vidjela brz i snažan talas novih infekcija omikron sojem, poput drugih evropskih zemalja.

"To će se promijeniti oko Nove godine i u prvoj nedjelji januara“, ocijenio je Lauterbah.

Vlasti traže od građana da ograniče svoje kontakte tokom prazničnog perioda i da se vakcinišu, računajući i „booster“ doze.

Zvanični podaci pokazuju da je 70,7% populacije revakcinisano, dok je 35% primilo i treću dozu.

Prethodnih nekoliko nedjelja, širom Njemačke se održavaju demonstracije protiv novih ograničenja u doba pandemije, kao planirane obavezne vakcinacije.

Iz policije je saopšteno da se u srijedu, 22. decembra, u centru Minhena okupilo oko 5.000 demonstranata, a neki od njih su napadali policajce.

Privedeno je 11 osoba.

"Korona ne ide na božićnu pauzu"

Novi njemački kancelar, Olaf Scholz je već ranije najavio da će ta država do Nove godine uvesti nove mjere za suzbijanje širenja COVID-19.

To uključuje ograničavanje privatnih okupljanja vakcinisanih osoba na najviše deset osoba, zatvaranje klubova i diskoteka, i održavanje velikih događaja, uključujući fudbalske utakmice, bez gledalaca.

“Korona ne ide na božićnu pauzu”, rekao je njemački kancelar, dodajući da je bilo samo pitanje sedmica prije nego što će omicron varijanta postati dominantna u Njemačkoj.

Njemačka će takođe pojačati svoju kampanju za dodatnu vakcinaciju.

Institut Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti preporučio je strože mjere, uključujući uvođenje "maksimalnih ograničenja kontakta" odmah i ograničavanje putovanja samo na apsolutno neophodna.