Svjetska zdravstvena organizacija

“Nijedna zemlja neće moći izaći iz pandemije pomoću dovakcinacije i ono nije ‘zeleno svjetlo’ za proslave kakve se planiraju”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da ne treba gajiti iluziju da je dovakcinacija dovoljna kako bi se svijet oslobodio pandemije COVID-a 19, prenosi Hina.

“Nijedna zemlja neće moći izaći iz pandemije pomoću dovakcinacije i ono nije ‘zeleno svjetlo’ za proslave kakve se planiraju”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni ravnatelj WHO-a, na medijskoj konferenciji u Ženevi, nekoliko dana prije Božića.

“Programi neselektivne dovakcinacije imaju sve izglede da produlje pandemiju, a ne da je zaustave, jer se raspoložive doze usmjeravaju u zemlje s ionako visokom stopom procijepljenosti, dajući tako veću mogućnost virusu da se širi i mutira”, istaknuo je Tedros.

Uputstva o primanju booster doze

“Važno je prisjetiti se da veoma veliku većinu hospitaliziranih i umrlih čine nevakcinisanih, a ne oni koji nisu primili treću dozu”, istaknuo je, dodajući: “I moramo biti jasni” u vezi s činjenicom da su “vakcine i dalje djelotvorne i protiv delte i protiv omikron varijante”.

Stručni odbor WHO-a za politiku vakcinacije (SAGE) navodi da je najmanje 126 zemalja već objavilo upute o primanju docjepne (tzv. booster) doze i o dopunskom vakcinisanju (primjerice djece) a 120 je već počelo kampanju u tom smislu.

To su uglavnom bogate i zemlje sa srednjim dohotkom a “nijedna siromašna zemlja još nije počela program dovakcinacije”, ističe SAGE u saopćenju.

Nema dovoljno podataka o omikron varijanti
WHO je također objavio da zasad nema dovoljno podataka o novoj omikron varijanti korona virusa kako bi rekao je li ona zaraznija od delte.

“Ova varijanta nedovoljno dugo kola među stanovništvom širom svijeta”, rekla je WHO-ova tehnička direktorica za COVID-19 Maria van Kerkhove.

Naglasila je da su podaci za novu varijantu, prvi put identificiranu u Južnoafričkoj Republici i u Hong Kongu u novembru, još uvijek “zbrkani”, dok zemlje prijavljuju njezinu prvu pojavu i širenje.