Trenutne tenzije

NATO će razgovarati o bezbjednosnim predlozima Rusije, ali neće dozvoliti Moskvi da diktira vojni stav Alijanse, izjavila je njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht tokom posjete njemačkim trupama u Litvaniji, prenosi Tanjug.

Kako navodi Reuters, Moskva je u petak iznela listu zahtjeva zapadnim zemljama koja uključuje povlačenje bataljona NATO iz Poljske i Estonije, Letonije i Litvanije, koje su nekada bile dio Sovjetskog Saveza.

Rusija zahtjeva i pravno-obavezujuću garanciju da će NATO odustati od bilo kakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini i efektivni ruski veto na buduće članstvo Ukrajine u NATO, što je Zapad već isključio.

"Razgovaraćemo o ruskim prijedlozima. Ali ne može biti da Rusija diktira partnerima u NATO-u njihov stav, i to je nešto što ćemo vrlo jasno istaći u razgovorima sljedeće nedelje na Savetu NATO", rekla je Lambrehtova novinarima u Rusiji, tokom svoje prve posjete njemačkim trupama u inostranstvu, prenosi agencija Reuters.

Ona je dodala da trenutne tenzije moraju da se riješe na diplomatskom nivou, ali isto tako i putem kredibilnog odvraćanja.

Govoreći zajedno sa Lambrehtovom, litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas je rekao da NATO ne smije da dozvoli Moskvi da podjeli Evropu na sfere uticaja.

"Moramo da podržimo Ukrajinu svim sredstvima, što uključuje isporuku oružja", kazao je Anusauskas, ne iznoseći detalje na koju vrstu oružja misli.

Zapadne zemlje su zapretile oštrim ekonomskim sankcijama Rusiji ukoliko Moskva uveća svoje vojno prisustvo na granici Ukrajine, dok sa druge strane, Moskva tvrdi da odgovara na prijetnje svojoj bezbjednosti iz sve bližih odnosa Kijeva sa NATO.