Osobe koje putuju u zemlje EU uskoro će morati vršiti dodatnu uplatu. Građani van EU, uključujući Amerikance, Australce, Britance i druge putnike van Schengenskog područja, od sljedeće godine morat će ispuniti zahtjev vrijedan 7 eura za ulazak u EU.

Prema takozvanom "pravilu od 90 dana", građani ovih zemalja mogu provesti 90 dana, dok im je za duži period potrebna viza. To se neće promijeniti, jer će ljudi to vrijeme moći iskoristiti za boravak, ali proces više neće biti potpuno besplatan.

Novo pravilo, nazvano "Europski sistem informacija i autorizacije putovanja", ima za cilj "povećati sigurnost i izbjeći zdravstvene prijetnje". Ova nova mjera utiče na osobe koje nisu stalni stanovnici EU. Turisti, sezonski zaposlenici ili oni koji posjećuju porodice i prijatelje u 26 zemalja Schengenskog područja treba voditi bilješke o ovoj mjeri.

Pravilo će ostati isto za one kojima je potrebna viza, uključujući državljane Afrike, Azije i Južne Amerike. Europska komisija kaže da će to imati "minimalni učinak" za ljude koji putuju u Europu. Putnici moraju ispuniti online prijavu prije dolaska, koja košta 7 eura, a besplatna je za mlađe od 17 i više od 70 godina. Za dovršavanje aplikacije potrebno je nekoliko minuta - za što će biti potrebni biometrijski podaci o pasošu, pojedinosti o putovanju i neke osnovne sigurnosti, prenosi Euronews.

Putnicima se savjetuje da se u slučaju kašnjenja prijave najmanje 72 sata unaprijed. Odobreni zahtjev će trajati tri godine. Očekuje se da će program stupiti na snagu prije kraja 2022.