Poticajni programi

Nakon sporog početka krajem 2020. godine, administracija predsjednika Joea Bidena je predvodila kampanju masovne vakcinacije.

U utorak je u Sjedinjenim Američkim Državama pređen prag od 50 posto potpuno vakcinisanih odraslih osoba, objavila je Bijela kuća.

Više od 60 posto odraslih (ili blizu 160 miliona ljudi) primilo je najmanje jednu dozu jedne od tri odobrene vakcine u zemlji, prenosi Hina.

“Sada je 50 posto svih odraslih Amerikanaca u potpunosti vakcinisano!”, tvitao je Cyrus Shahpar, zadužen za praćenje podataka za Bijelu kuću.

To znači da su te osobe primile dvije injekcije Modernine ili Pfizer/BioNTechove vakcine ili jednu dozu vakcine Johnson & Johnson.

Brojni poticajni programi za vakcinisanje

Nakon sporog početka krajem 2020. godine, administracija predsjednika Joea Bidena je predvodila kampanju masovne vakcinacije.

Tempo kampanje vakcinacije je padao između sredine aprila i sredine maja, kada je trebalo nagovoriti najskeptičnije i najravnodušnije.

Broj dnevno vakcinisanih je ipak nedavno počeo rasti.

Vakcinisanje Pfizerom pokrenuto je prije dvije sedmice za mlade od 12 godina, kao i brojni poticajni programi za vakcinisanje, poput lutrije.

Predsjednik je odredio cilj da do 4. jula s najmanje jednom dozom bude vakcinisano 70 posto odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama.