Od osnivanja

Redovne godišnje ankete koje je agencija Gallup provodila od 1975. godine pokazale su da je popularnost Izraela veća od popularnosti američkih predsjednika.

Mnogi promatrači američke vanjske politike možda ne shvataju razloge “slijepe i neograničene” podrške koju Washington pruža Izraelu od njegovog osnivanja prije 70 godina.

Mnogi stručnjaci i akademski radnici izlažu teorije koje analiziraju i objašnjavaju ovu rijetku podršku na mapi međunarodnih odnosa. Neki od njih pripisuju to vjerskom prožimanju cionizma i protestantizma, ili savezništvu zasnovanom na strateškim interesima među njima, ili ulozi lobija i grupa američkih Jevreja.

Forum u organizaciji Univerziteta u Bostonu otkrio je učesnicima, među kojima je bila i Al Jazeera.net, još jednu važniju dimenziju koja bi mogla objasniti sve prethodne razloge, a odnosi se na razmjere izraelske popularnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja premašuje popularnost američkog predsjednika.

Redovne godišnje ankete koje je agencija Gallup provodila od 1975. godine pokazale su da je popularnost Izraela veća od popularnosti američkih predsjednika.

Anketa koju je agencija provela u periodu od 3. do 18. februara pokazala je da popularnost Izraela iznosi 75 posto, što je drugi najveći procenat nakon 79 posto koliko je zabilježeno 1991. godine poslije Zaljevskog rata.

Procenat podrške Izraelu među američkim građanima ove godine je veći od procenta podrške predsjedniku Joeu Bidenu. Tako je procenat podrške Bidenu i njegovoj politici dosegao 53 posto u odnosu na 43 posto protiv njega, prema istraživanju mreže CNN provedenom na 1044 Amerikanaca u periodu od 21. do 25. aprila.

Neki komentatori tvrde da opća podrška šteti interesima SAD-a u trenutku kada Izrael pokazuje ravnodušnost prema interesima Washingtona.

Pojedini kao argument navode ono što je Izrael uradio protiv SAD-a, poput uništavanja razarača Liberty 1960-ih, prenošenja američkih vojnih i tehnoloških tajni Kini, zatim špijuniranja same američke vojske u nekoliko navrata i odbijanja da Washington uspije u naporima postizanja mira na Bliskom Istoku, što šteti američkim interesima.

To je ponukalo generala Davida Petraeusa, bivšeg komandanta američkih snaga u Afganistanu, da pred Odborom za oružane snage u Senatu kaže da ”arapski bijes prema Sjedinjenim Američkim Državama zbog palestinskog pitanja ograničava snagu i dubinu američkog partnerstva s narodima i vladama u regiji. Ekstremističke grupe iskorištavaju ovaj bijes za mobiliziranje podrške, a nastavak arapsko-izraelskog sukoba daje Iranu veći utjecaj u arapskom svijetu.”

Podrška varira ovisno o stranačkoj pripadnosti i religioznosti stanovnika

Američka podrška Izraelu i Palestini uveliko varira ovisno o stranačkoj pripadnosti, uprkos činjenici da većina svih stranačkih grupa pozitivno gleda na Izrael u posljednje dvije decenije, iako konstantno uživa veću naklonost među republikancima.

Prema posljednjoj anketi Gallupa, 85 posto republikanaca ima pozitivne stavove o Izraelu, u odnosu na 77 posto među nezavisnima i 64 posto među demokratama.

Gallupove ankete otkrivaju da su Amerikanci koji su religiozniji, u pogledu prisustva crkvenim službama, vjerovatnije više proizraelski nastrojeni.

Sedamdeset jedan posto ispitanika koji prisustvuju vjerskim obredima izrazilo je podršku Izraelu, a ne Palestincima, dok je procenat među ispitanicima koji ne učestvuju u vjerskim obredima bio samo 49 posto.

Gallupova anketa je otkrila da samo 34 posto Amerikanaca smatra kako je potrebno vršiti veći pritisak na Izraelce, a više od tri četvrtine Amerikanaca vjeruje da je palestinsko-izraelski mir donekle važan ili vrlo važan za SAD.

Republikanska podrška Izraelu dosljedna je u svim Gallupovim pitanjima ispitanicima. Osamdeset posto republikanaca više simpatizira Izraelce nego Palestince, a snažna većina želi da SAD izvrši veći pritisak na Palestince u pregovorima, a manje od polovine preferira uspostavljanje palestinske države.

Također, 66 posto demokrata gleda pozitivno na Izrael, ali dvije trećine podržava uspostavu palestinske države, dok manje od polovine njih više simpatizira Izrael u sukobu.

Mogućnost da se nametne rješenje sukoba

Na sastancima s američkim jevrejskim čelnicima američki predsjednici ponavljaju da neće nametati rješenje sukoba, da neće nametati rješenja Izraelcima ili Palestincima i samo potvrđuju da se njihova uloga ogleda u pružanju širokih okvira za pregovore između dvije strane.

Religijski faktor je glavni kamen temeljac u izvorima podrške Izraelu u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnoge grupe evanđelista vjeruju kako je potrebno ubrzati izraelsko preuzimanje kontrole nad cijelom teritorijom svete Palestine, vjerujući da će to ubrzati povratak Isusa Hrista.

Walter Russell Mead, istraživač u Vijeću za međunarodne odnose (CFR), rekao je tokom svog predavanja na forumu u Bostonu da je “američka protestantska podrška Jevrejima i Izraelu postojala prije nego što su Jevreji kročili na teritoriju američke države u nastajanju i prije nego što je osnovana država Izrael.”

Prvi Amerikanci koji su bili religiozni protestanti vjerovali su da su oni izabrani narod, da je njihovo kršćanstvo najbolje i najispravnije kršćanstvo i da uspostava jevrejske države u Izraelu dokazuje da su i oni izabrani narod poput Jevreja, da Bog blagosilja Ameriku i da su oni blagoslovljeni od Boga te kako je uspjeh Izraelaca uspjeh i za Amerikance, smatra Mead.

Glasovi protivljenja

Prije kraja predsjedničkog mandata Baracka Obame, početkom 2017. godine, Washington je postigao sporazum s Izraelom da se osigura 38 milijardi dolara za izraelsku vojsku u deset godina. Ta sredstva se koriste za direktnu i indirektnu pomoć u nasilju nad Palestincima koje provodi okupaciona vojska. Članovi Kongresa se nisu protivili ovom sporazumu.

Uprkos snažnoj podršci koju Izrael uživa među građanima i političarima u Sjedinjenim Američkim Državama, u posljednje vrijeme su se pojavili glasovi važnih ličnosti koje se protive ponašanju Izraela.

Reakcija senatora Bernieja Sandersa i senatorice Elizabeth Warren, koji su se usprotivili izraelskom nasilju i zahtijevaju da se odmah zaustave izraelski napadi, iznenadila je mnoge promatrače. Više od 25 članova Zastupničkog doma pridružilo se pozivima Sandersa i Warren.

Sanders je izjavio da se Amerika treba zalagati za “prava Palestinaca” i njihove živote, baš kao što podržava pravo Izraela da se brani.

Sanders je u članku objavljenom u New York Timesu u petak rekao da “Izrael ima pravo na odbranu”, što je fraza koju ponavljaju i demokrate i republikanci kad god je Izrael izložen raketnom napadu iz Pojasa Gaze. Iako je naglasio da izraelska vlada ima ovo pravo, američki senator je pitao: “Ali šta je s pravima palestinskog naroda?”.

Američki senator smatra da Biden ima priliku zauzeti pošten pristup i da Amerika mora slijediti pravedniju politiku između dvije strane u sukobu.