Češka i Rusija

Kriza između Češke i Rusije na domaćem terenu doživljava se kao stavljanje češke vlade u neugodan položaj pred opozicijom.

Diplomatska kriza između Češke i Rusije i uzajamno protjerivanje velikog broja diplomata iz ove dvije zemlje, čija je pozadina otkriće vezano za eksploziju u skladištu municije na jugoistoku češke prijestonice, Pragu, koja se desila prije sedam godina i iza čega, kako je rečeno, stoje dva ruska agenta, potakla je mnoga pitanja. Zašto se detalji u slučaju eksplozije otkrivaju u kontekstu krize u Ukrajini između Rusije i Zapada? Kakvi su interesi Češke u vršenju pritiska na Rusiju da se povuče u ukrajinskoj krizi?

Kriza se na domaćem terenu doživljava kao stavljanje češke vlade u neugodan položaj pred opozicijom, pogotovo što se dogodila u vrijeme kada su se Češka i Rusija kretale u pravcu povećanja međusobne saradnje, a zatim su se stvari preokrenule u neprijateljstvo između dvije strane. Takva situacija bi mogla još više eskalirati nakon saopćenja da Prag namjerava pozvati ruskog ambasadora radi protesta zbog politika njegove zemlje.

U ovakvom razvoju događaja, u utorak je šef opozicione Građansko-demokratske stranke (ODS) Petr Fiala optužio češku vladu da je prikrivala i čuvala u tajnosti stare informacije vezano za saznanja o umiješanosti Rusije, preko dva ruska vojnoobavještajna špijuna, u eksploziju u skladištu municije u selu Vrbetice, jugoistočno od glavnog grada Praga.

Prema informacijama novinarskih istraga objavljenih na češkoj web stranici “Echo24”, Sjedinjene Američke Države bile su upućene, preko NATO-a, u dešavanja vezano za rusku umiješanost u eksploziju češkog skladišta. Shodno tome, došlo je do pritiska prijetnjom da će ove informacije biti prezentirane cijelom svijetu. To je navelo češku vladu da pokuša izbjeći skandal s izdajom i ubrza radikalnu promjenu stava prema Moskvi.

Informacije dobijene izvana

Jan Kavan, bivši češki ministar vanjskih poslova i bivši član Češke socijaldemokratske stranke (ČSSD) koja sudjeluje u trenutnoj češkoj vladi, kaže da ne isključuje mogućnost da je premijer Andrej Babiš dobio informacije od neke strane izvana, a to bi mogle biti i Sjedinjene Američke Države. To se dešava uporedo s pogoršanjem rusko-američkih odnosa i nagomilavanjem vojske u Crnom moru s ciljem sprječavanja bilo kakve akcije ruske vojske protiv Ukrajine. Pogotovo ako se uzme u obzir da su se konkretne istrage o eksploziji u skladištu municije u Češkoj 2014. odvijale 2018. godine.

U razgovoru za Al Jazeeru, Kavan je dodao da Amerika ima interese i u Češkoj; među kojima su izgradnja nuklearne elektrane koja bi se trebala graditi preko američke kompanije Westinghouse. Rusija također vrši pritisak preko kompanije Rosatom da dođe do tog projekta vrijednog više milijardi dolara. Češki ministar industrije Karel Havlicek izjavio je, nakon što su se pojavile napetosti u odnosima s Rusijom, da isključuje učešće te ruske kompanije na tenderu.

Smjene i otkazivanje posjete

Prema bivšem šefu Odbora za međunarodne odnose Komunističke partije Češke i Moravske (KSČM) Hassanu Charfou, iznenadna promjena u pristupu češke vlade, od jačanja odnosa s Rusijom do krize između dvije zemlje, nameće mnoga pitanja, a pogotovo u pogledu američkog pritiska na Moskvu da riješi krizu i spor s Ukrajinom.

U svom govoru za Al Jazeeru, Charfo je kazao da je smjena ministra zdravlja Jana Blatnyja, koji je poznat po protivljenju uvozu ruske vakcine, i ministra vanjskih poslova Tomaša Petričeka, koji je antiruski nastrojen, dolazi kao svojevrsni pritisak kako bi se udovoljilo češkom predsjedniku Milošu Zemanu, poznatog po podršci poboljšanju odnosa s Rusijom.

Ove smjene se smatraju pritiskom na premijera Babiša lično, a zapravo su i najavljene prije posjete šefa ČSSD-a i ministra unutrašnjih poslova Jana Hamačeka Rusiji radi postizanja dogovora o ruskim vakcinama. Međutim, posjeta je kasnije otkazana, i to dva dana prije saopćenja o protjerivanju ruskih diplomata iz Praga, tačnije 18 ruskih diplomata, dok je Rusija proglasila nepoželjnim 20 čeških diplomata.

Charfou ističe da je iznenađujuća i izjava smjenjenog ministra vanjskih poslova Petričeka, na njegovom Twitter nalogu, da je odranije bio upućen u povjerljive informacije o umiješanosti Rusije u eksploziju skladišta i da je premijer Andrej Babiš ublažio udar na rusku stranu kada je objavio da je meta eksplozije bila trgovačka roba u skladištu municije, i da nije riječ o ruskom terorističkom aktu protiv države. Istovremeno, opozicija je saopćila da Babiš treba biti odvažan i nazvati događaje pravim imenom, umjesto igranja s terminima.

Treći svjetski rat

Prema pojedinim političkim analitičarima, potrebno je raditi na subijanju krize; jer američka strana, koja brine za svoje poslovne interese, nastoji uvući svijet u treći svjetski rat kroz ukrajinsko-rusku krizu i uključivanje drugih zemalja u nju, posebno uz solidarnost Mađarske, Slovačke i Poljske sa Češkom, jer su ove zemlje Centralne i Istočne Evrope ranije bile potčinjene Rusiji.

Kako se kriza razvijala, Praški dvorac, u kojem se nalazi ured predsjednika Zemana, u utorak navečer je osvijetljen velikim plavim slovima “veleizdaja”. Organizacija “Stop veleizdaji” smatra, kako je navela u saopćenju za medije, da je predsjednik Zeman agent države koja se odnosi neprijateljski prema zemlji i koja je napala bivšu Čehoslovačku. Jasno je da je ta država u eksploziji skladišta municije ubila i dva češka državljana, navodi se u izjavi. Češka policija je saopćila da će istražiti slučaj kako bi saznala ko je osvijetlio dvorac.