Istraživanje

Učesnici istraživanja primili su vakcine Pfizer/BioNTech ili Moderna, a oni koji su bili zaraženi ranije nakon primanja prve doze brzo su razvili visok nivo antitijela.

Osoba koja je preboljela COVID-19 i primila je jednu dozu vakcina Pfizer/BioNTech ili Moderna podjednako je ili čak i bolje zaštićena od nekoga ko nikad nije imao ovu bolest i dobio je dvije doze vakcina, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine.

Naučnici Medicinskog fakulteta Icahn na Mount Sinaju u New Yorku proučavali su uzorke krvi 110 osoba od kojih je 43 bilo zaraženo korona virusom prije vakcinisanja, a 67 nije, prenosi Hina.

Svi sudionici primili su ili vakcine Pfizer/BioNTech ili Moderna, koje se zasnivaju na novoj tehnologiji mRNK.

Utvrdili su da su ispitanici koji su bili zaraženi korona virusom prije prve doze vakcina “brzo razvili ujednačeni, visoki titar antitijela unutar nekoliko dana od vakcinisanja”.

Pojam titar označava koncentraciju antitijela.

Nivo antitijela

Naučnici su nekoliko puta uzimali uzorke i utvrdili da su u danima nakon prve doze vakcina nivoi antitijela kod onih koji su preboljeli zarazu korona virusom bili 10 do 45 puta veći nego kod onih koji nisu bili zaraženi korona virusom prije vakcinisanja.

Do trenutka kad su primili drugu dozu vakcine nivo antitijela među onima koji su preboljeli korona virus još je uvijek bio šest puta veći nego kod onih koji se nisu zarazili.

“Kod osoba koje su preboljele COVID-19 nije uočen porast titra antitijela nakon primanja druge doze vakcina”, napisali su naučnici što pokazuje da je dodatna doza vakcine od ograničene koristi za osobe koje su pretrpjele zarazu.

Nuspojave vakcina

Nije uočena razlika u proizvodnji antitjela između dvije vakcine.

Tim je proučavao i postoje li razlike u nuspojavama na vakcine među 230 ispitanika od kojih je dio prebolio COVID-19, a dio nije. Nisu uočene ozbiljne nuspojave koje bi vodile u hospitalizaciju.

Osobe koje su prije vakcinisanja imale već razvijen imunitet na korona virus imale su češće blage do umjerene nuspojave poput slabosti, glavobolja, groznice i vrućice, mišićnih bolova i bolova u zglobovima.

Međutim, tim je upozorio da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.