Bez smrtnih slučajeva

Većina izvještaja o vakcinama protiv korona virusa Pfizera i Moderne u SAD-u govori da nije bilo težih nuspojava.

Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prikupljeni u prvim mjesecima imunizacije vakcinama odobrenima u SAD-u pokazuju da su te vakcine sigurne.

Nakon ubrizganih 13,8 miliona doza vakcina proizvođača Pfizer/ BioNTech i Moderne Inc., većina izvještaja govori da nije bilo težih nuspojava.

Nije bilo smrtnih slučajeva nakon ubrizgavanja tih vakcina, pokazuju podaci, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Te podatke CDC je prikupljao od 14. decembra 2020. do 13. januara 2021. godine iz nacionalnog sistema za praćenje i i vlastitog nadzornog tijela uspostavljenog za vakcine protiv COVID-19.

Od svih nuspojava, 9,2 posto ‘ozbiljnih’


U tom razdoblju u nacionalnom sistemu za praćenje zabilježena su 6.994 izvještaja o negativnim posljedicama, od kojih je 90,8 posto ocijenjeno oznakom “nije ozbiljno”, a 9,2 posto kao “ozbiljno”.

Rijetki slučajevi anafilakse, teže alergijske reakcije, koja zahtijeva medicinsku brigu, prijavljeni su za obje vakcine u 4,5 slučajeva na milion ubrizganih doza.

“Zdravstveni radnici i primatelji vakcina mogu biti mirni u pogledu sigurnosti Pfizerove i Modernine vakcine protiv COVID-19”, navodi CDC u izvještaju.

Prijavljeno je 113 smrtnih slučajeva i, prema dostupnim podacima iz smrtnog lista, obdukcije nisu pokazale veze između vakcina protiv COVID-19 i smrti osobe, navodi CDC.