AMERIČKA TRADICIJA
Novi predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden rekao je nakon jučerašnje inauguracije da mu je bivši predsjednik Donald Trump prije odlaska iz Bijele kuće napisao "veoma velikodušno pismo", ali je odbio reći tačno koji mu je savjet Trump dao.
"Budući da je bilo privatno, neću o tome razgovarati dok ne razgovaram s njim, ali bilo je velikodušno", rekao je Biden u svom prvom javnom nastupu u Ovalnom uredu kao predsjednik.

Biden je ovo rekao nakon izvršne akcije kojom je naložio nošenje maski na saveznom području, pružio "podršku siromašnim zajednicama" i ponovo pridružio Sjedinjene Države Pariskom klimatskom sporazumu.

To su bili samo neki od mnogobrojnih izvršnih poteza novog predsjednika SAD-a koje je on promptno povukao u srijedu i koji će poništiti mnoge političke odluke Trumpove administracije.

Međutim, u rasporedu novog predsjednika još uvijek nema planiranog poziva Trumpu, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Potpredsjednik Mike Pence također je ostavio bilješku za svoju nasljednicu Kamalu Harris.

Podsjećamo, bivši predsjednik Donald Trump odlučio je da neće prisustvovati Bidenovoj inauguraciji, napustivši Bijelu kuću jutro prije ceremonije.

U prošlosti su odlazeći predsjednici SAD-a ostavljali pisma nasljednicima u kojima su naglašavali značaj posla predsjednika, kao i poteškoće i usamljenost koje ponekad s njim dolaze. Te bilješke također su uglavnom ostavljale po strani lične i političke nesuglasice i nudile podršku za uspješno predsjedanje zemljom.

Bilješka predsjednika Georgea W. Busha predsjedniku Baracku Obami ostavljena je unutar Resolute Deska u Ovalnom uredu, u kojem je Bush upozorio Obamu da će biti "trenutaka pokušaja", da će njegovi kritičari "bjesnjeti", da će ga njegovi prijatelji razočarati. Bush je, između ostalog, napisao, "imat ćete Svemogućeg Boga da vas utješi, porodicu koja vas voli i zemlju koja vas podržava, uključujući i mene".