NEOPHODNO INVESTIRATI

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako će trebati vremena za globalnu vakcinaciju te je pozvao na poštivanja provjerenih i dokazanih preventivnih mjera sprečavanja širenja koronavirusa.

Prije tačno godinu Kina je obavijestila SZO o bolesti respiratornog sistema koja se počela širiti iz grada Wuhana, a tim povodom je Ghebreyesus objavio video poruku u kojoj je istakao da vakcinacija ulijeva nadu za zaustavljanje širenja pandemije.

On je kazao da vakcine predstavljaju svjetlo na kraju tunela, ali da je neophodno osigurati imunizaciju za sve ljude u svijetu, a ne samo građane zemalja koje to mogu platiti.

- Trebat će vremena da se svi ljudi vakcinišu, ali dotad trebamo poštivati mjere fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i intenzivnije higijene - poručio je Ghebreyesus.

Ghebreyesus je ukazao i na važnost programa COVAX, kojeg SZO vodi s ciljem provedbe globalne vakcinacije protiv koronavirusa.

- Potrebno je nešto više od četiri milijarde dolara da bi se kroz COVAX omogućilo da siromašne i srednje razvijene zemlje hitno kupe vakcine. To je poteškoća koju moramo prevazići u novoj godini - kazao je Ghebreyesus.

Šef SZO-a je također kazao kako je protekla godina pokazala vladama širom svijeta da je neophodno investirati u razvoj zdravstvenih sistema.

Izvor: Anadolija