Bayraktar TB2

Spriječena u pristupu stranim programima, Turska se odlučila na inovacije, ističe Ben Wallace.

Turska bespilotna letjelica Bayraktar TB2 odgovorna je za uništavanje stotina oklopnih vozila, pa čak i sistema protivzračne odbrane u Siriji, Libiji i drugdje, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

"Korijeni ovih bespilotnih letjelica rođeni su iz turskih inovacija", rekao je on na webinaru koji je organizirao Kraljevski institut za usluge odbrane i sigurnosne studije (RUSI).

Kako je kazao, spriječena u pristupu izvrsnim stranim programima, Turska je učinila ono što su i oni tako dobro radili - inovirali, prenosi Anadolija.

Wallace je rekao kako turska bespilotna letjelica može predstavljati "stvarne izazove neprijatelju".

Nova generacija vojne tehnologije Turske koristi se na raznim mjestima, poput Sirije i Libije, ukazao je šef britanske odbrane i dodao kako su bespilotne letjelice i nova generacija naoružanih bespilotnih letjelica (SIHA) uništile stotine oklopnih vozila i sistema protivzračne odbrane.

Borbe i potrage

Dotakao se i globanih prijetnji i sukoba, navodeći da "na Zapadu imaju tendenciju da sukob dijele između ratnih borbi i potraga, sve prije početka pucnjave".

"Ova podjela može pružiti utjehu našem pristupu vladavine zakona, ali pokreće statični rat i raspoloženje za mir. To nas čini duboko ranjivima na one koji ne igraju po istim pravilima, posebno ispod praga", rekao je Wallace.

Naglasio je da koraci britanskih protivnika "u novim domenima i njihovi izbori za ulaganje nisu slučajni".

Što se tiče sigurnosnih prijetnji u svijetu, Wallace je kazao da se upotreba "cybera, organiziranog kriminala, elektroničkog ratovanja i dezinformacija može vidjeti na svim kontinentima".

Opšte karakteristike:
Dužina: 6.5 m
Raspon krila: 12 m
Maksimalna težina pri polijetanju: 630 kg
Pogon: 1 x Rotax 912 motor sa unutrašnjim sagorevanjem sa ubrizgavanjem, 100 hp
Kapacitet goriva: 300 litara
Vrsta goriva: Benzin

Performanse:
Maksimalna brzina: 120 čvorova (220 km / h)
Krstarenje: 70 čvorova (130 km / h)
Domet komunikacije: 150 km
Maksimalna visina leta: 8.200 m
Izdržljivost: 24 sata
Nosivost: 55 kg
Izvor: Agencije