PRVI REZULTATI

Objavljeni su prvi privremeni rezultati velikog istraživanja efikasnosti vakcine protiv koronavirusa na kojoj rade farmaceutski div Pfizer i BioNTech.

Prema tvrdnjama proizvođača, vakcina je 90% efikasna, a analiza pokazuje da pokazuje puno bolje rezultate od onih kojima su se nadali mnogi stručnjaci.

“Danas je velik dan za čovječanstvo”

Visok postotak ispitanika koji su dobili zaštitu od vakcine čini rezultate istraživanja vrlo uvjerljivima, piše britanski Guardian. Naime, regulatorne agencije su poručile da će odobriti vakcinu koje ima efikasnost od samo 50%, što znači da od zaraze štiti 50% onih koji su ga primili. Proizvođači ove vakcine kažu da nema ozbiljnih nuspojava.

“Danas je velik dan za nauku i za čovječanstvo. Prvi set rezultata treće faze istraživanja vakcine protiv covida-19 dokazuje prvobitne dokaze sposobnosti naše vakcine da spriječi zarazu koronavirusom”, rekao je šef uprave Pfizera dr. Albert Bourla.

“Došli smo do kritične tačke u razvoju vakcine kad je svijet najviše treba”

“Došli smo do kritične tačke u razvoju vakcine u trenutku kad je svijet najviše treba, kad stope infekcije dosežu rekordne nivoe, bolnice su blizu popunjenosti, a ekonomije se pokušavaju ponovo otvoriti”, dodao je Bourla.

S obzirom na to da se treća faza kliničkog ispitivanja nastavlja, moguće je da će se postotak efikasnosti vakcine promijeniti, ali podatak o efikasnosti od 90% razveselit će ne samo političare nego i zdravstvene radnike.

Prve doze zdravstveni radnici mogli bi dobiti do kraja ove godine

Treća faza ispitivanja Pfizerove vakcine obuhvatila je 43.000 ispitanika, a u kompaniji tvrde da vakcina jednako dobro štiti ljude iz svih etničkih grupa.

Prikupljanje podataka o sigurnosti vakcine potrajat će do treće sedmice novembra, najavili su iz Pfizera. Ti podaci će potom biti poslani regulatoru koji bi trebao odobriti upotrebu. Brzo dobivanje odobrenja za puštanje vakcine u promet moglo bi značiti da će zdravstveni radnici dobiti prve doze do kraja ove godine, navodi Guardian.