Američki regionalni saveznici

Iran je u srijedu ispalio više od deset raketa na dvije iračke vojne baze u kojima se nalaze američke snage, kao odgovor na ubistvo generala Qassema Soleimanija.

Iran je zaprijetio da će bombardirati Izrael ako se Sjedinjene Američke Države osvete za iranski raketni napad na dvije baze s američkim vojnicima u Iraku.
Iranska Revolucionarna garda upozorila je američke regionalne saveznike, uključujući Izrael i Dubai, da će biti napadnuti ako njihove zemlje budu korištene za napade na Teheran, javljaju iranski državni mediji.
Iran je ispalio više od deset raketa na dvije iračke vojne baze u kojima se nalaze američke snage, potvrdio je Pentagon.
Rakete su ispaljene na bazu Ain al-Assad u pokrajini Anbar i na bazu Erbil rano u srijedu.

Osveta za ubistvo Soleimanija

Iranski napad je uslijedio nakon što su američke snage prošle sedmice, po naredbi predsjednika Donalda Trumpa, u Iraku u zračnom udaru ubile iranskog generala Qassema Soleimanija.
Iran je tada obećao žestoku osvetu.
Iranska državna televizija je objavila da je najmanje 80 pripadnika američkih snaga ubijeno, nazivajući ih američkim teroristima, dok je američka strana demantirala da je u napadu bilo žrtava.
Iran je koristio rakete zemlja-zemlja Fateh-313 u napadu na zračnu bazu Ain al-Asad, izvijestila je iranska poluzvanična agencija Fars.