Po utvrđenom rasporedu

Helsinki šestomjesečno predsjedavanje preuzima od Bukurešta, dok će ga 1. januara 2020. predati Zagrebu.

Finska od danas preuzima rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom. Ovo će biti treći put da Finska, po utvrđenom rasporedu, kao država članica dolazi na čelo Vijeća EU-a, prenose agencije.
Vijeće EU-a je tijelo koje okuplja ministre država članica i sastaje se po određenim oblastima, od poljoprivrede do vanjskih i untrašnjih poslova.
Država članica koja je u ulozi predsjedavajuće tokom šest mjeseci vodi sve sastanke Vijeća EU-a izuzev Vijeća ministara vanjskih poslova kojime predsjedava šef diplomatije EU-a.
Istovremeno, država koja predsjedava zadužena je da vodi radne i ekspertske grupe, ali i da u ime Evropskog vijeća sarađuje sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom.
Finska šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU preuzima od Rumunije, a 1. janura 2020. godine predat će ga Hrvatskoj.

Širenje na Balkanu

Evropski komesar za pristupne pregovore Johannes Hahn najavio je kako će Helsinki preuzimanjem predsjedavanja od Bukurešta nastaviti podržavati politiku proširenja Unije na Zapadni Balkan.
Finska je pred preuzimanje predsjedavanja Vijećem EU najavila kako će se njen program zasnivati na socijalnoj, ekonomskoj i ekološkoj održivosti Evrope.
Kao ključni prioritet svog predsjedavanja Finci navode EU ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Program finskog predsjedavanja obuhvata i jačanje jedinstvenog tržišta, slobodnu trgovnu zasnovanu na pravilima, korištenje potencijala koje pružaju istraživanja, razvoj, inovacije i digitalizacija.
Bolje obrazovanje i trening, regionalna i socijalna pravda kao i rodna ravnopravnost ključ su za održiv razvoj EU i dobrobit njenih građana, navode Finci.