Saopštenje NDS-a

Povodom saopštenja za javnost od strane visokog zvaničnika LDK gospodina Sabrija Hamitija, potpredsjednika partije, kao i potpredsjednika parlamenta, gdje decidno stoji "Koalicija LDK-BD će raditi za albanski Prizren” je veliko poniženje i udarac na sve pripadnike ostalih nacionalnih zajednica koji su autohtoni narod u opštini Prizren i imaju svoju vjeru, tradiciju i kulturu i uz međusobno uvažavanje dijele zajednički suživot svih građana opštine Prizren.

Kao predsjednica NDS-a i poslanica u parlamentu Republike Kosova u svoje lično ime ali i u ime bošnjačke zajednice obraćam se čitavoj kosovskoj javnosti da gore pomenuta izjava Sabrije Hamitija (LDK) je ponižavajuća i vodi ka nacionalnoj netrpeljivosti i širenju mržnje što je po meni za svaku vrstu osude.
Republika Kosovo je mlada i nezavisna država, zasnovana na vrijednostima i demokratskim principima u kojoj je bošnjačka zajednica ustavna kategorija i koja uživa sva prava kao i druge zajednice.
Grad Prizren u kome poslije albanske zajednice živi najveći broj Bošnjaka, zatim Turaka, Goranaca, Srba, Roma, Aškalija, Egipćana nikad nije bio niti nekad može biti jednonacionalni grad ili jednopartijski grad, već upravo ta multikulturalnost čini ga primjerom kosovske demokratije.
Prema tome NDS kao najvažniji politički faktor Bošnjaka na teritoriji Župe, Prizrena i Podgore, uvijek će davati podršku onoj politici koja cijeni vrijednosti različitosti i gradi demokratske principe na uvažavanju, povjerenju, poštovanju i zajedničkom životu svih nacionalnih zajednica.
Predsjednica Nove demokratske stranke, Emilija Redžepi