Njemački ministar vanjskih poslova

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je saopštio u srijedu da je Berlin skeptičan u vezi sa idejom o korekciji granica u pregovorima između Kosova i Srbije.

Tokom posjete Albaniji, Maas je rekao da "postoji strah od domino efekta", prenosi Associated Press (AP).

"Mi smo skeptični i diskretni oko tog pitanja" rekao je njemački diplomata, apelujući na obje zemlje da to "pojasne i razriješe na način koji neće donijeti nove probleme".

Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi je rekao da bi "korekcija granica" koja će donijeti južni dio Srbije, dominantno nastanjene Albancima dolinu Preševa, Kosovu, uključivao pregovore sa Beogradom uz posredstvo EU, navodi AP.

Takođe se dodaje da su neki kosovski i srbijanski zvaničnici pomenuli sporazum koji se bazira na oblastima gdje su srpske i albanske manjine koncentrisane, a to je region sjeverne Mitrovica na Kosovu i Preševske doline na jugu Srbije.

Thaçi je odbacio ideju razmijene ali nije razjasnio kako će se Srbija saglasiti da da Preševsku dolinu bez nečega u zamjenu za tu oblast.

Njegova ideja, dodaje AP, nije dobila podršku na Kosovu, gdje sve političke partije smatraju mogućnost razmjene teritorije ili promjene granica opasnom i neprihvatljivom.