Evropska komisija reagirala na upit novinara

Nakon skandaloznog govora predsjednika Srbije na Kosovu. Evropska komisija uputila je kritiku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog glorifikacije Slobodana Miloševića.

- Pomirenje, normalizacija i dobrosusjedski odnosi će biti mogući samo ako se politika prošlosti, koja je donijela deceniju bijede i patnje regionu zapadnog Balkana i ljudi tamo, odbaci i prevlada.

Ne smijemo ostaviti nikakvog prostora za dvosmislenost ili pohvale za one koji su podržali ove politike ili akcije - pročitala je portparol Maja Kocijančič spremljeni odgovor.

Novinari su je prethodno pitali šta Evropska komisija misli o tome što je Vučić Miloševića nazvao "velikim srpskim vođom".

Kocijančič je dodatno citirala i izjavu predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), koji je tokom vikenda rekao da "nacionalizam nikada nije riješio, već je stvarao probleme".

Ona je, inače, portparol šefice evropske diplomatije Federike Mogerini (Federica Mogherini). 

Mogerini predsjedava dijalogom Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa i sklona je razmjeni teritorija između dvije države "pod uvjetom da se to uradi u skladu s međunarodnim zakonima i evropskom pravnom stečevinom", kako je nedavno precizirala u Beču.