Vrijeme je od suštinskog značaja

Poznati francuski nedjeljnik "Le Journal du Dimanche" je u svom posljednjem broju posvetio posebnu pažnju dijalogu između Kosova i Srbije.

Prema pisanju ovog medija, vrijeme je od suštinskog značaja, međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaçi odbili su da razgovaraju u prisustvu visoke predstavice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini.

"Prije dvije nedjelje u Beču, oni su se složili da urade sve, kako bi postigli mirovni sporazum do proljeća 2019. godine. Bez ovog sporazuma obe države neće moći da podnesu zahtjev za članstvo u EU, a ni Kosovo neće moći da se učlani u UN, s obzirom da je njegova kandidatura blokirana od strane Rusije", piše “Le Journal du Dimanche".

Francuske novine dalje pišu da je, uprkos tome, ostvaren napredak u procesu dijaloga. Prema pisanju, oba predsjednika su već dosta puta razgovarali, a ovog ljeta su odlučili da razmotre potencijalnu razmjenu teritorija, koja će uzeti u obzir etničke manjine. "Oni su naučili da poštuju jedni druge".

"Njihov odnos nije zasnovan na povjerenju ili prijateljstvu, već o potrebi da se razgovara i pregovara u korist održivog i mirovnog sporazuma", rekao je Bekim Çollaku, bivši ministar Kosova za evropske integracije i jedan od pregovarača u kosovskoj delegaciji, piše "Le Journal du Dimanche".

Prema njegovim riječima, oni su shvatili da moraju da pokažu odgovornost i hrabrost ako žele da steknu odobrenje javnosti u svojim državama - za mirovni sporazum, koji se dugo smatrao nemogućim.

Çollaku ističe da ne vjeruje da bi korekcija granice sa Srbijom bila izgovor za druge zemlje u regionu da modifikuju svoje granice.

On kaže da posljednja faza dijaloga između Kosova i Srbije treba da počne što je prije moguće.

"To će dokazati da se ova promjena može pregovarati uspješno i na miran način".