Štetni uticaj na širi region

Bivši međunarodni posrednici, eksperti i organizacije sa Balkana i svijeta uputili su otvoreno pismo tražeći odbacivanje prijedloga o “korekciji granica” kao rješenje spora između Kosova i Srbije.

“Molimo EU, njene članice i SAD da preispitaju – uključujući kroz njihova zakonodavna tijela – svoju poziciju prema povratku etnifikacije zajednica i granice”, navodi se u pismu koji prenosi Balkan Insight.

Među 51 potpisnikom su balkanski eksperti i bivše diplomate kao što su: Florian Bieber, Wolfgang Ischinger, Adriatik Kelmendi, Jasmin Mujanović, Veton Surroi, Toby Vogel i Bodo Weber.

Od organizacija apel su potpisali Centar za humanitarno pravo Kosova, tijelo za praćenje izbora GONG iz Hrvatske, Inicijativa za spoljnu politiku BiH.

U pismu se navodi da promjene granica u pravcu etničke homogenosti, imaće štetni uticaj na Kosovo, njegovo neposredno okruženje i širi region.

“Štaviše, to bi se doživjelo kao davanje međunarodne licence politici ‘jakih ljudi’ koja je trebalo da je odavno potisnuta iz regiona. Građani cijelog regiona će trpeti posljedice takvog dila, bez obzira na njegove modalitete”, navode potpisnici pisma.

Mediji u posljednjih nekoliko sedmica opširno pišu da predsjednici Kosova i Srbije Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić pregovaraju o promjeni granica.