Poslanica VV-a

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Shqipe Metaj-Isufi istakla je da se očekivalo od zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova da postave ZSO kao uslov za članstvo u Savjetu Evrope, ali ne i od saveznika, prenosi Gazeta blic.

"Nepravedno je to što se traži od Kosova. Kosovo je uradilo mnogo, sve kriterijume koje je tražila Evropska unija, Kosovo je ispunilo. Ne možemo nacrt statuta da šaljemo Ustavnom sudu, vrlo jasno je rekao premijer. To je velika nepravda koju traže zemlje saveznice. Očekivali smo to od država koje nisu priznale Kosovo, ali ne i od dvije države koje smo imali kao saveznike", rekla je ona.

Navodi da u istoriji rada Komiteta ministara nije doneta odluka koja se razlikuje od mišljenja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, te da očekuje da će Kosovo ući u tu međunarodnu organizaciju.

"Mi smo proevropska država, da nam postavljaju ovakve uslove nije fer. Nikada se to nije desilo u ovim procesima. To ne postoji u izvještaju izvjestioca u SE, u drugom članu izvještaja se jasno kaže da se ta obaveza sprovodi nakon članstva u Savjetu Evrope. Mislim da je Kosovo ispunilo sve uslove", navela Metaj-Isufi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic