Stvoriće se problemi

Zajednica srpskih opština je obaveza Kosova, i ako premijer Albin Kurti ne razmisli dobro o tome, Kosovo će izgubiti istorijsku šansu za članstvo u Savjetu Evrope, izjavio je bivši poslanik LDK Naser Rugova.

On je za Gazetu blic istakao da je ZSO međunarodna obaveza Kosova, koja se mora ispuniti.

"Bez ispunjenja ovog uslova nema napretka u procesu evroatlantskih integracija", napomenuo je Rugova.

Podsjetio je da su kosovski lideri poslali pismo u kojem su istakli posvećenost ispunjavanju obaveza zarad članstva u Savjetu Evrope, što je, dodaje, ispravno, ali i dodao da je slanje nacrta statuta ZSO traženo proteklih dana uz diplomatski pritisak Berlina i Pariza, ali i State departmenta.

Zato smatra da će, ukoliko Kurti ne bude dobro razmislio - Kosovo izgubiti istorijsku šansu za članstvo u Savjetu Evrope, što će, uvjeren je, stvoriti druge probleme i dovesti do zahlađenja odnosa sa međunarodnim partnerima.

"Vlada Kosova mora ozbiljno da shvati ove zahtjeve najmoćnijih država, koje su i saveznici Kosova. Ako premijer ne razmisli, Kosovo rizikuje da izgubi istorijsku šansu za članstvo u Savjetu Evrope. Ako se ova šansa sada izgubi, to će stvoriti probleme u drugim procesima, posebno zbog zahlađenja odnosa sa strateškim partnerima, bez kojih Kosovo ne može da krene napred ka integraciji u evroatlantske strukture", uzakao je Naser Rugova.

Izvor: Kosovo online/Gazeta blic