Do sada popisano 1,3 miliona

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati izjavio je da se očekuje da Kosovo ima oko 1,5 miliona stanovnika poslije popisa stanovništva, ne uključujući dijasporu, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, do 9. maja je popisano oko 1.300.000 stanovnika.

"Upisalo se 1,3 miliona stanovnika, imamo još nedjelju dana do 17. maja. Za one koji se nisu prijavili postoji kontakt sa matičnim registrom iz njihove oblasti. Očekuje se da će Kosovo imati 1,5 miliona stanovnika bez dijaspore", izjavio je Kastrati.

Dodao je da u odnosu na 2012. godinu, Kosovo ima 200 hiljada stanovnika manje, ali je to, prema njegovim riječima, prevashodno zbog emigracije.

"Što se tiče prirodnog priraštaja, imamo oko 23.000 rođenih godišnje, a 10.000 umrlih. Bilo je i veliko iseljavanje sa Kosova", naglašava.

Kastrati ističe da je u toku popisa bilo i izazova za ekipe, uglavnom u brdsko-planinskim predjelima.

"Nismo bili u mogućnosti da podržimo sve ekipe za registraciju, uplata je dobra, uračunati su i troškovi putovanja. Imamo i podršku opština. Proces registracije zaostao je i u Prištini i Prizrenu, zbog velikog broja stanovnika u ova dva grada. U Prištini ima mnogo stanova u kojima popisivač pokušava da kontaktira stanare, ali ih ne nalazi", naglasio je on.

Dodaje i da postoje naselja koja nisu kolektivno pristala da se popišu, "dok opština ne ispuni njihove zahtjeve".

"Većina je na opštinskom nivou, imaju specifične zahtjeve, zahtjevaju vodosnabdjevanje. Tu je i oko 10 do 15 kuća van Prištine za koje je neko obećao da će imati infrastrukturu, pa koriste proces registracije da istaknu svoje zahtjeve. Takođe, u sjevernim opštinama do sada je popisano oko 1.000 građana, od oko 30.000 stanovnika. Tamo je registracija počela kasno i ova cifra je ohrabrujuća. Uprkos pozivu Srpske liste, Srbi su izrazili volju da se registruju", dodao je on.

Kastrati je naveo da bi, prema statistikama i merenjima, do 2050. godine Kosovo moglo imati oko 700.000 stanovnika zbog smanjenja stope nataliteta. Prema njegovim riječima, ovo je izazov za Kosovo, ali i za zemlje regiona i pozvao institucije da preduzmu akcije protiv pada nataliteta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore