Visoka predstavnica EU za spoljnu i odbrambenu politiku

Visoka predstavnica EU za spoljnu i odbrambenu politiku Federica Mogherini izrazila je nadu da će dijalog Beograda i Prištine moći da se finalizira do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, te poručila da će EU podržati svako rješenje do kojeg dođu dvije strane, a koje je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU.

Ona je na konferenciji za štampu nakon neformalnog sastanka ministara inostranih poslova EU i njihovih kolega za Zapadnog Balkana, prenela da je posebna pažnja bila posvećena podršci dijalogu Beograda i Prištine, koji se za nedjelju dana nastavlja u Briselu.

"Mogu preneti da sam kod ministara regiona, sa kojima smo razgovarali o pitanjima saradnje sa EU, vidjela jasnu snažnu podršku dijalogu i privrženosti i angažovanosti predsjednika Aleksandra Vučića i Hashima Thaçija u delikatnoj fazi", rekla je Mogherini.

Navela je da postoji mogućnost da se konačno riješi jedan od najkomplikovanijih i teških konflikata pun posljedica po cio region, koji i dalje postoji u Evropi.

Najavila je da se sljedeće nedjelje nastavlja dijalog na nivou predsjednika, i da ona ne želi da komentariše sadržaje diskusija.

"Šta god dogovore dve strane imaće podršku EU, ako je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU. Evropska historija, kao što znate, je zasnovana na prevazilaženju etničkih nacionalnih država", poručila je Mogherini odgovarajući na pitanje da li se razgovaralo o ideji promjene granica.

Istakla je da se radi ozbiljno na nečemu što je teško i izazovno i da napori još nisu dovedeni do kraja.

Sporazum na kojem se radi, kako je podvukla, biće pravno obavezujući i rješiće sva otvorena pitanja.

"Vjerujem da smo svi privrženi da finaliziramo dijalog narednih mjeseci, još prije kraja mandata EK", rekla je Mogherinijeva.