Ljetos bio mjesec dana u Srbiji

Najčuveniji pripadnik ISIS-a među kosovskim Albancima - Lavdrim Muhaxheri, posjeduje pasoš "zemlje susjedne Kosovu"- na ime Boban Depić i on je ljetos, oko mjesec dana, boravio "u Srbiji, blizu kosovske granice", te da je oženjen jednom ženom, čiji je muž poginuo u Siriji, ekskluzivno piše kosovski portal “Tesheshi”.

Ovaj portal prenosi i poruku da - za Kosovo - "neprijateljske države i službe", navodno pomažu ekstremističke grupe čiji su neki članovi već identifikovani kao teroristi - među kojima je i Lavdrim Muhaxheri, kako bi Kosovo prikazale kao "državu" u kojoj "stasavaju teroristi". Depić, inače, nije karakteristično srpsko prezime.

Informacije su stigle iz povjerljivog izvora međunarodne službe bezbjednosti na sjeveru Kosova, a koji se poziva na obavještajni podatak kosovskih i albanskih službi. Međutim, isti izvor, nije potvrdio da li je pasoš na ime "Boban Depić" koji Muhaxheri navodno posjeduje - izdat u Republici Srbiji.

Portal “Tesheshi” dalje citira ovaj međunarodni izvor koji tvrdi da Kosovu - "neprijateljske države i službe", materijalno i finansijski pomažu ekstremističke grupe čiji su neki članovi već identifikovani kao teroristi - među kojima je i Lavdrim Muhaxheri.

"Interes zemalja koje su susjedi Kosovu, a sa kojim nisu u prijateljskim odnosima, jeste da Kosovo i njegovo stanovništvo prikažu kao državu u kojoj stasavaju teroristi, optužujući Kosovo kroz međunarodne institucije da je ono izvor međunarodnog terorizma," ovaj portal citira svoj međunarodni izvor.

Portal “Tesheshi” dodaje da se sa Muhaxherijem na strani ISIS-a za Islamsku državu bore i drugi kosovski Albanci - B.M (Bekim Mulolli iz Naselja heroja, Prishtina, obznanjeno da je poginuo u septembru 2015), H.A i V.A (braća Valon i Hashim Aliu iz Žegre, Gnjilane, obznanjeno da su poginuli 27. oktobra 2015), B.S (Basri Sulejmani iz Naselja heroja, Prishtina, obznanjeno da je poginuo 19. oktobra 2015). Za pomenuta lica je više medija javilo da su oni likvidirani u sukobima u Siriji, ali je izvor ovog portala rekao da su oni živi. Prema istom izvoru, njihova smrt na Kosovu nije potvrđena.

Ko je Lavdrim Muhaxheri?

Muhaxheri je iz Kačanika i jedan je od prvih kosovskih boraca koji je otišao u Siriju i smatra se za jednog od vođa pristalica ISIS-a u Siriji i Iraku. Muhaxheri je bio vođa Albanaca koji su se kao podrška ISIS-u borili u ratu u Iraku i Siriji, međutim, kako su prošle godine javljali kosovski mediji, on je smjenjen sa mjesta vođe, a zamjenio ga je navodno Ridvan Haqifi.

Prošlog ljeta su se pojavile i informacije da je ovaj 25-godišnji Albanac, ubijen u Siriji. Specijalno tužilaštvo Kosova sredinom avgusta prošle godine pokrenulo je proceduru za izdavanje međunarodne potjernice za Muhaxherijem, nakon čega se i zvanično našao na Interpolovoj potjernici.   
 
Prema ovoj poternici, Muhaxheri se tereti za podsticanje izvršenja terorističkog djela, organizaciju i učešće u terorističkoj grupi, te izazivanje nacionalne, rasne, vjerske, ili etničke mržnje, ili netrpeljivosti, a traže ga, kako se navodi u ovoj potjernici, pravosudni organi UNMIK-a za krivično gonjenje, odnosno izdržavanje kazne.

Prethodno je State Departament Lavdrima Muhaxherija uvrstio na listu deset "stranih terorističkih boraca".

Lavdrim Muhaxheri se na Balkanu našao u fokusu medijske pažnje nakon postavljanja fotografija na svom Facebook profilu prošle godine, na kojima se vidi jedna osoba koju je navodno obezglavio i druga na kojoj drži glavu krvavim rukama sa porukom "Allahu Akbar", da bi ovog ljeta bio objavljen i snimak u kojem on ručnim bacačem gađa živu metu.

On je u intervjuu za "Gazeta Dita" iz Tirane, 2. avgusta 2014, rekao da nije uradio ništa više nego što su radili pripadnici OVK tokom rata na Kosovu 1999. - onima koji su Srbima odavali informacije, te da "će obezglaviti svakog onog ko izda."

/tesheshi.com, kossev.info/