Obuhvaćeni gotovo svi nivoi obrazovanja

Pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli su juče sporazum o uzajamnom priznavanju i nostrifikaciji diploma, saopštila je sinoć Vlada Kosova, koja je naglasila da je ovaj sporazum postignut između dvije države - Kosova i Srbije.

Sporazum sada obuhvata gotovo sve nivoe obrazovanja - od diploma srednjih škola, strukovnih, takozvani bachlor i master stepen, kao i diplome doktorskih studija, prenosi portal "Kossev.info".

Vlada je posebno istakla korisnost ovog sporazuma za studente iz Preševske doline, poklonivši tokom razgovora u Briselu i veću pažnju zahtjevu za albanske đake u južnoj Srbiji da koriste knjige štampane u Prištini.
Priština zahtjeva da Srbija u roku od pet mjeseci prizna i 400 diploma koje do sada nije priznavala, kako tvrde u Vladi Kosova. Iako nisu saopšteni detalji, pretpostavlja se da su to upravo diplome mahom sa prištinskog univerziteta. Nisu međutim izneti detalji kakva sudbina čeka diplome se prištinskog (srpskog) univerziteta u Mitrovici.

Sa druge strane, iz srpske delegacije za sada je stigla samo jedna rečenica i to od direktora Kancelarije za Kosovo, Marka Đurića, koji je juče i prekjuče u Briselu predvodio tim iz Beograda - da je prištinska strana prihvatila uzajamno priznavanje i nostrifikaciju svih diploma, ne iznoseći druge detalje, kao ni to da li je postignut novi sporazum, kako je navela kosovska strana, ili se radi o dopuni sporazuma o uzajamnom priznanju diploma postignutom u Briselu još sredinom 2011, odnosno početkom 2012. godine, a za koji su se obje strane do sada međusobno optuživale da ne primenjuju sporazum.

"Ovim sporazumom strane su se obavezale na uzajamno priznavanje diploma i poštovanje procedura i rokova po odgovarajućim zakonima svake zemlje. Ovaj sporazum obuhvata sve univerzitetske nivoe (Bachelor, Master i doktorske), diplome srednje škole, stručno obrazovanje, kao i peti nivo kvalifikacija pod Evropskim okvirom kvalifikacija," naglašeno je iz Vlade Kosova u saopštenju izdatom nakon dvodnevnih susreta u Briselu.

Vlada je dodala da će se proces priznavanja diploma odgovarajućih obrazovnih institucija nastaviti kroz sertifikaciju od strane Evropske asocijacije univerziteta (EUA), koje će, kako iz Prištine naglašavaju, priznati relevantne zemlje i to po pitanjima i potrebama tržišta rada, ili za dalje studije, u zavisnosti od interesovanja kandidata, ne saopštivši pritom dalje detalje o kakvim odgovarajućim obrazovnim institucijama se radi, te koje su to relevantne zemlje.

"Ovaj sporazum stavlja tačku na period neuspjeha priznavanja univerzitetskih diploma od strane Srbije i zahtjeva u roku od pet mjeseci da se priznaju diplome koje su sertifikovane od strane EUA - preko 400 sertifikovanih diploma, koje Srbija do sada nije priznala," ističe se u saopštenju.

SPARK: 374 kosovske diplome priznate, 13 srpske

U međuvremenu su se dvije strane optuživale da ne primjenjuju ovaj sporazum. Srpska strana je sa terena optuživala kosovsku, kao i organizaciju SPARK, koja je preuzela obavezu da koordiniše procesom priznavanja univerzitetskih diploma, u saradnji sa Evropskom univerzitetskom asocijacijom - da se revnost u radu ogleda samo u priznavanju diploma albanskih studenata, dok se kod pokušaja nostrifikacije diploma srpskih studenata sa Kosova u Srbiji odugovlačilo i postavljale brojne birokratske prepreke.

Prema dostupnim podacima od letos iz ove organizacije, od 433 podneta zahteva NVO SPARK, 387 je riješeno i to tako da od ukupnog broja riješenih slučajeva, 374 sertifikata je izdato podnosiocima sa kosovskim diplomama, a samo 13 sertifikata podnosiocima koji su imali srpske diplome. Sam proces je bio koncipiran kao projekat i kada je završeno finansiranje od strane EU, prekinut je njihov rad.