Zbog hapšenja u Ljubljani

Opozicija traži ostavku ministrice unutrašnjih poslova zbog hapšenja Ramusha Haradinaja, kritike i zbog postupanja s izbjeglicama.

Slovenski parlament raspravlja na svojoj izvanrednoj sjednici u četvrtak o zahtjevu slovenske oporbe za smjenom ministrice unutarnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar, postavljenom zbog slučaja uhićenja predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja u lipnju u Ljubljani.

Rasprava se vodi i o postupanju slovenske policije u izbjegličkoj krizi tijekom vikenda na graničnom prijelazu s Hrvatskom i odgovornosti ministrice.

Odgovornost ministrice unutarnjih poslova zbog slučaja Haradinaj pokrenula je Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Oporbene stranke tvrde da se slovenska policija osramotila postupkom prema bivšem kosovskom čelniku Ramushu Haradinaju, kojega je prije tri mjeseca na proputovanju kroz Sloveniju uhitila na aerodromu Brnik.

Haradinaj je uhićen temeljem međunarodne tjeralice koju je bila raspisala Srbija, a pušten je nakon nekoliko dana.

Zbog njegova uhićenja došlo je do napetosti između Prištine i Ljubljane, a oporba tvrdi da je Sloveniji, uhićenjem koje nije imalo osnove, nanesena politička, ali i gospodarska šteta u odnosima s Kosovom.

Cerar: Važeća potjernica

Ministrica Gjerkeš Žnidar odbila je u parlamentu tvrdnje da je djelovala nespretno u aferi Haradinaj, a očekuje se da će u završnoj riječi prije glasovanja o povjerenju odgovoriti i na primjedbe vezano uz izbjeglice.

Premijer Miro Cerar u svom je obraćanju dao potporu ministrici unutarnjih poslova ustvrdivši da su primjedbe na njezin račun neutemeljene te da interpelacija i rasprava o njezinom radu dolaze u krivo vrijeme jer je Slovenija okupirana izbjegličkom krizom u kojoj se, po njegovim riječima, policija iskazala i dobila pohvale iz Europe.

Rekao je kako je očekivao da oporba neće opterećivati Vladu minornim pitanjem o slučaju Haradinaj, nego interpelaciju povući.

Prema Cerarovim riječima, Haradinajevo uhićenje u Sloveniji bilo je izvedeno na temelju važeće međunarodne tjeralice i policija je u tom slučaju postupila korektno, a Haradinaj se u trenutku uhićenja nije pozvao na diplomatski imunitet.

Glasovanje o povjerenju će biti večeras.

Očekuje se da će ministrica dobiti povjerenje i da će za nju glasovati zastupnici vladajuće većine, ali i neki oporbeni zastupnici.

Zamjerke i zbog izbjegličke krize

U parlamentu se, međutim, čulo i dosta primjedbi na postupanje slovenske policije u izbjegličkoj krizi, prenosi Hina.

Oporbene stranke desnice ističu navodno nesnalaženje ministrice Gjerkeš Žnidar te tvrde da nije bila osigurana potrebna logistika za specijalnu policiju koja je čuvala granicu.

Oporbeni ljevičari tvrde da ministrica prečesto govori o potrebi obrane Slovenije od izbjeglica i da je u nedjelju granicu sa Hrvatskom potpuno blokirala.

Bivši ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak, zastupnik Janšine stranke, ministricu je optužio da joj stvari u ministarstvu izmiču iz ruku i da u svom poslu nije samostalna, nego da ministarstvo, po njegovim riječima, zapravo vodi Boštjan Šefic, nekadašnji službenik obavještajne agencije SOVA.

Udružena ljevica (ZL), jedina slovenska stranka koja se nedavno zauzela za otvaranje koridora izbjeglicama preko Slovenije, navela je u svojim izjavama da je djelovanje slovenske policije, koja je u nedjelju potpuno zatvorila granicu, bilo nehumano i sramotno te da se ministrica nije proslavila stalnim ponavljanjem tvrdnji kako Slovenija zastupa europske vrijednosti i čuva svoju "schengensku granicu".