Liturgije će biti služene na albanskom jeziku

Lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti izjavio je u Skoplju da će pravoslavni Albanci u Makedoniji uskoro dobiti svoju crkvu, u kojoj će biti služene liturgije na albanskom jeziku. Prema njegovim riječima, za to je dobijena saglasnost Sinoda Makedonske pravoslavne crkve (MPC).

Kako navode mediji u Skoplju, Ahmeti, čija je stranka dio makedonske Vlade, je na manifestaciji povodom obilježavanju Dana albanske zastave u Skoplju rekao da "u tome nema nikakve tajne i da je pravoslavna crkva u Makedoniji najavila razgovore sa svim inicijatorima za održavanje liturgija na albanskom jeziku".
 
Albanski historičari koji su učestvovali na proslavi uporedili su sudbinu pravoslavnih Albanaca u Makedoniji sa sudbinom progonjenih Jevreja, uz navođenje podatka da su "pravoslavni Albanci u Makedoniji 70 godina ugnjetavani i negirani kao narod zbog čega su se mnogi iselili".
 
Književnik Branislav Sinadinovski, koji za sebe tvrdi da potiče iz porodice pravoslavnih Albanaca, predstavio je pred vrhom DUI i njihovim ministrima u makedonskoj Vladi svoju knjigu historije pravoslavnih Albanaca u Makedoniji, za koje albanski istoričari tvrde da ih ima oko 70.000.
 
"Velikodostojnici MPC su izrazili spremnost za služenje liturgija na maternjem albanskom jeziku za pravoslavne Albance u njihovim crkvama ali se time ne ruhešava trajno problem pravoslavnih Albanaca", ističe Sinadinovski.
 
Inicijativni odbor koji je formiran pruhe više mheseci smatra da je izlaz iz te situacije - formiranje albanske pravoslavne crkve u Makedoniji.