Mušterije Italijani

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je juče saopštilo da je podnijeta krivična prijava protiv M.O.(30) zbog sumnje da je umiješan u falsifikovanje i distribuciju diploma i uvjerenja državnog Univerziteta u Tetovu. Osumnjičeni, koji je iz Selca, kod Tetova, priveden je na graničnom prelazu Jažince prema Kosovu i pritvoren.

Makedonski mediji prenose da je policija u Tetovu otkrila radionicu za falsifikovanje diploma i uvjerenja, prodavanih strancima. M.O. se tereti da je falsifikovao više uvjerenja i diploma Fakulteta medicinskih nauka u Tetovu. Uvjerenja i diplome, pošto ih prevede ovlašćeni prevodilac, zavodio je kod notara i dostavljao osobama u Italiji. Sumnja se da je M.O. ovjerio šest uvjerenja, a notar je zadržao 16 jer je posumnjao u njihovu vjerodostojnost.
Pretresom kuće osumnjičenog, nađeni su jedna diploma Medicinskog fakulteta državnog Univerziteta u Tetovu, sa imenom jednog državljanina Italije, i dva uvjerenja o završenom Medicinskom fakultetu, takođe na ime osoba iz Italije. Nađena su i dva uvjerenja o završenom stručnom ispitu pred Ispitnom komisijom za stomatologiju u Skoplju i četiri fotografije osoba iz Italije.
Nađeni su još sedam drugih fotokopiranih dokumenata italijanskih državljana, namjenjenih, kako se sumnja, slanju u Hrvatsku, i spisak potencijalnih korisnika falsifikatorskih usluga osumnjičenog. Ministarstvo je saopštilo da će italijanske vlasti biti obavještene o identitetu osoba koje su koristile "usluge".

Izvor: danas.rs