Među pacijentima ima i djece

Pacijenti, među kojima, takođe, ima tinejdžera, čak i djece mlađe od 15 godina, imali su napade povraćanja, bolove u stomaku, srčane tegobe i visok krvni pritisak, rekao je doktor Hysni Lluka...

Najmanje 700 ljudi, većinom žena, zatražilo je medicinsku pomoć zbog trovanja narkoticima u selu za koje se vjeruje da je najveći proizvođač marihuane na Balkanu, saopštili su danas ljekari.

Svi pacijenti, za koje se vjeruje da su radnici na poljima kanabisa u selu Lazaret na jugu Albanije, imali su slične simptome i "ozbiljne smetnje od trovanja kanabisom", rekao je doktor Hysni Lluka iz bolnice u obližnjem gradu Ðirokastra novinarima.

"Pacijenti, među kojima, takođe, ima tinejdžera i čak djece mlađe od 15 godina, imali su napade povraćanja, bolove u stomaku, srčane tegobe i visok krvni pritisak", kazao je Lluka.

Simptomi se dovode u vezu s njihovim radom na sađenju, branju, presovanju i pakovanju kanabisa, dodao je on. Najmanje 40 odsto radnika na poljima kanabisa u Lazaratu, selu sa jakim obezbjeđenjem, oko 240 kilometara od Tirane, čine tinejdžeri.

Vlasti navode da je Lazaret, koji se nalazi blizu grčke granice, najveći proizvođač kanabisa u Albaniji, čija se godišnja proizvodnja procjenjuje na oko 900 tona droge u vrijednosti od 4,5 milijardi eura.

Selo Lazaret čuvaju naoružane patrole, naveo je AFP. Albanija se smatra glavnom tranzitnom zonom za drogu i vodećim snabdjevačem kanabisa u Evropi.

Prošle godine, policija je zaplijenila više od 10 tona kanabisa, namjenjenih evropskom tržištu, prije svega Grčkoj i Italiji.